«Оцінка буде наступного року, а далі будемо бачити», — голова представництва ЄС про початок переговорів щодо вступу України

10:08, 3 жовтня 2022
У представництві ЄС розповіли про «домашнє завдання» для початку переговорів про вступ України до Євросоюзу: номінація директора НАБУ і закон про медіа.
«Оцінка буде наступного року, а далі будемо бачити», — голова представництва ЄС про початок переговорів щодо вступу України
Фото: zmina.info
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як відомо, Верховна Рада схвалила у першому читанні законопроєкт №2693-д «Про медіа», який передбачає суттєве підвищення зарплати голови та членів Національної ради з питань телебачення та радіомовлення.

Крім того, Національна рада зможе без рішення суду накласти заборону на розповсюдження онлайн-медіа.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко заявив, що законопроект про медіа «напрацьований  на виконання вимог Європейського Союзу для законодавчого врегулювання аудіовізуальної сфери».

У свою чергу, Голова представництва ЄС в Україні Матті Маасікас розповів, що прийняття цього закону є серед «домашніх завдань» для України для початку переговорів про вступ України до ЄС.

«З цим рішенням були пов'язані сім пріоритетних сфер реформ. Як правило, є передумови для отримання кандидатського статусу, ви їх виконуєте, отримуєте статус. Україна змогла зробити два кроки водночас, пов'язані з цим рішенням щодо реформ. Наступний крок – домашня робота України над цими сферами реформ, з нашою допомогою, звичайно. Потім Єврокомісія оцінить досягнутий прогрес. Я можу поки лише процитувати слова президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляйєн під час її нещодавнього візиту до Києва: оцінка буде наступного року, а далі будемо бачити», - підкреслив він в інтерв’ю РБК-Україна.

«Не потрібна якась інтелектуальна робота, щоб "оцінити", що призначено голову САП Клименка. Коли буде номіновано нового голову НАБУ, теж не потрібна буде "оцінка".

Є ще закон про медіа. В рекомендації сказано, що він має відповідати аудіовізуальній директиві ЄС. Ви берете текст українського закону, текст європейської директиви, і вам буде досить легко їх порівняти. Робота триває неперервно, тобто ми не говоримо, що ми не оцінюємо, фіксуючи позитивні кроки і велику рішучість українського політикуму, яка присутня.

І українська влада, українські політики добре знають, що має бути зроблено. Я буду коментувати цей текст тоді, коли побачу його підготовленим до другого читання. Ми рухаємося з цим далі, але на українській швидкості, коли парламентський комітет, коли Рада будуть готові, будемо рухатись», - зазначив Матті Маасікас.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду