Прокурор поїхала відпочивати за кордон, але забула, що в неї є доступ до державної таємниці

09:46, 14 жовтня 2022
Про це стало відомо, коли прокурор у 2022 році вирішила поїхати у Велику Британію.
Прокурор поїхала відпочивати за кордон, але забула, що в неї є доступ до державної таємниці
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Дисциплінарний орган прокуратури розглянув справу прокурора Офісу Генерального прокурора Наталії З, яка двічі іздила відпочивати за кордон, не попередивши про це власне керівництво і режимно-секретний відділ Офісу.

У серпні та жовтні 2021 року Наталія З. їздила відпочивати у Туреччину та Грецію, однак чомусь вона не повідомила про це Генерального прокурора та Управління забезпечення охорони державної таємниці Офісу Генпрокурора.

Згідно з нормативними документами прокуратури, кожен виїзд за кордон працівника прокуратури, який має доступ до державної таємниці, обліковується у відповідному підрозділі, а самі працівники прокуратури повинні проходити обов'язковий інструктаж на тему, як не допустити витоку державної таємниці.

Втім, Наталія З., яка у зазначений час працювала з матеріальними носіями секретної інформації у двох кримінальних провадженнях, цього не зробила.

Виявилось це вже під час агресії РФ, коли у квітні 2022 року прокурор готувалася до поїздки у Велику Британію. У цьому випадку Наталія З. чітко дотрималася відповідного алгоритму дій і повідомила про поїздку Генерального прокурора та управління забезпечення охорони державної таємниці.

Однак, тоді ж про її несанкційовані поїздки стало відомо в тому числі і Генеральному прокурору. Крім того, відповідну інформацію про перетин кордону прокурором надала Державна прикордонна служба.

Після службового розслідування, у липні 2022 року Наталія З. втратила доступ до державної таємниці.

У підсумку, за результатами розгляду дисциплінарної справи, 5 жовтня Наталія З. були притягнута до дисциплінарної відповідальності у вигляді догани.

Нагадаємо, що це вже третій у 2022 році випадок притягнення прокурорів, які мали доступ до державної таємниці, до дисциплінарної відповідальності за несанкційовані поїздки за кордон.

Автор: В'ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Сьогодні день народження святкують
  • Валентин Томилко
    Валентин Томилко
    суддя Полтавського апеляційного суду
  • Ольга Ніколаєва
    Ольга Ніколаєва
    суддя Харківського окружного адміністративного суду
  • Наталія Стахова
    Наталія Стахова
    суддя Луганського апеляційного суду