Замість РНБО визначати, змінювати і скасовувати правовий режим тимчасово окупованої території буде Кабмін

10:39, 18 жовтня 2022
Повноваження РНБО передадуть Кабміну.
Замість РНБО визначати, змінювати і скасовувати правовий режим тимчасово окупованої території буде Кабмін
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Комітет Верховної Ради з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій рекомендує ухвалити в цілому як закон законопроект про внесення змін до Закону «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» щодо деяких питань визначення правового статусу тимчасово окупованих територій України в умовах воєнного стану №8088 від 29.09.2022 року. 

Законопроектом передбачається, що в умовах воєнного стану тимчасово окуповані території, дата початку і дата завершення тимчасової окупації визначатимуться Кабінетом Міністрів України.

Також Уряд наділяється повноваженнями щодо можливості визначати, змінювати і скасовувати правовий режим тимчасово окупованої території під час дії в Україні правового режиму воєнного стану. Наразі такі повноваження має РНБО.

Окремою нормою визначено, що на адміністративній межі між тимчасово окупованою територією та іншою територією України рішенням Кабінету Міністрів України може запроваджуватися тимчасовий прикордонний контроль.

Фактично, йдеться про передачу відповідних повноважень від Ради національної безпеки і оборони України, яка не має достатніх правових механізмів для виконання положень Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» у чинній редакції.

Під час обговорення проекту Закону народними депутатами України – членами Комітету вказано на нагальну необхідність створення передумов для визначення тимчасово окупованих територій України в умовах воєнного стану, що, як наслідок, забезпечить громадянам можливість реалізувати права і свободи, які відповідно до чинного законодавства пов’язуються із фактом визнання території, на якій вони проживали чи проживають, тимчасово окупованою.

Нижче наводимо текст законопроекту.

Автор: В'ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

 

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Віталій Марчак
    Віталій Марчак
    заступник голови Чернівецького апеляційного суду
  • Ігор Залімський
    Ігор Залімський
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду