У Мін'юсті заявили, що в Україні стартував електронний нотаріат, але ДП «НАІС» оголошення не опублікувало

13:25, 2 листопада 2022
Заступник Дениса Малюськи з питань цифровізації Сергій Орлов заявив, що запрацювали нотаріальні документи з QR-кодом, але на сайті ДП «НАІС» відповідне повідомлення відсутнє.
У Мін'юсті заявили, що в Україні стартував електронний нотаріат, але ДП «НАІС» оголошення не опублікувало
Джерело фото: borgexpert.com
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

«Впровадження електронного нотаріату в Україні – Нота – стартувало. Перший етап проекту – нотаріальні документи з QR-кодом, автентичність яких можна перевірити за допомогою QR-сканера у застосунку Дія», - відрапортував 2 листопада сайт Кабміну з посиланням на заступника Дениса Малюськи з питань цифровізації Сергія Орлова.

Втім, раніше Міністерство юстиції України у відповіді на лист Нотаріальної палати України повідомило, що початок функціонування сервісу формування нотаріальних документів з QR-кодом перенесено орієнтовно на 2 листопада 2022 року, але не раніше дати оприлюднення на офіційному вебсайті ДП «НАІС» повідомлення про початок функціонування сервісу формування нотаріальних документів з QR-кодом у складі Системи е-нотаріату.

Наразі на сайті ДП «НАІС» відповідне повідомлення відсутнє.

Зазначимо, що до сервісу на першому етапі будуть підключені усі державні та приватні діючі нотаріуси Київського міського нотаріального округу. Разом з тим у зв’язку з екстреними відключеннями електроенергії на невизначений термін, наразі формування та накладання QR-кодів на нотаріальні документи має здійснюватися лише у разі наявності такої технічної можливості.

Перелік нотаріальних документів, які формуються з електронним ідентифікатором, затверджений наказом Міністерства юстиції України від 22 липня 2022 року №3081/5.

Нагадаємо, що  НПУ зверталася до Мін’юсту щодо відтермінування запуску сервісу «Накладення QR-кодів на нотаріальні документи» – до стабілізації та відновлення безперебійного електропостачання в Україні.

Також Нотаріальна палата України звернулася до Міністерства юстиції України із низкою запитань, які виникли у зв’язку із тестуванням сервісу накладення QR-кодів у складі Єдиної державної електронної системи е-нотаріату (держателем якої визначено Мін’юст).

НПУ просить Мін’юст надати офіційні відповіді щодо таких проблемних питань:

  1. Оскільки із запровадженням накладення QR-кодів ускладнюється вчинення нотаріальних дій поза робочим місцем нотаріуса – яким чином можна спланувати вчинення нотаріальної дії на виклику, щоб не вдаватися до додаткового виїзду?
  2. Чи передбачено можливість внесення до Е-системи заяви, виданої від імені кількох заявників, та, відповідно, з двома та більше реєстровими номерами?
  3. Просимо забезпечити технічну можливість сканування документів багатосторінкових великого об’єму єдиним документом.
  4. Просимо надати офіційну відповідь, що на додатки до афідевіту QR-код не накладається.
  5. Чи відноситься Е-система до єдиних та державних реєстрів у сфері Мін’юсту? Чи є порушенням нотаріальної таємниці внесення до неї сканованих копій нотаріальних документів та інформації? Яку відповідальність несе держава, Мін’юст, НАІС у разі витоку даних з даної системи у випадку неуспішності експерименту?
  6. Просимо надати офіційну  відповідь, що формування нотаріального документа з QR-кодом та завантаження  його електронного проекту до Е-системи є законним до внесення змін в Закон «Про нотаріат», не порушує нотаріальну таємницю. Яким чином буде формуватися збереження та здійснюватися захист е-копій нотаріальних документів до введення в дію Електронного нотаріального архіву?
  7. Просимо надати офіційну відповідь про те, що процедура накладення QR-коду не суперечить ст. 52 Закону «Про нотаріат» (запис у реєстрах для реєстрації нотаріальних дій після того, як нотаріус зробить посвідчувальний напис на документі або підпише документ, що ним видається), зокрема про те, що ці дії вважаються виконаними одночасно.
  8. Чи може бути підставою для відмови у вчиненні нотаріальної дії письмова заява особи про те, що вона вимагає вчинити дію без накладення QR-коду?
  9. Просимо надати офіційну відповідь щодо добровільності участі в тестуванні QR-кодів особи, яка звертається за вчиненням нотаріальної дії, а також що відсутність QR-кодів не впливає на легітимність нотаріального документа, а пред’явлення цифрового зображення нотаріального документа не позбавляє необхідності пред’явити його оригінал.
  10. Просимо розглянути пропозицію, щоб нотаріуси мали змогу верифікувати документи без жодного погодження.
  11. Як діяти, якщо відсутні відомості про РНОКПП представника?
  12. Низка проблемних питань виникає щодо посвідчення довіреностей, заповітів, заяв тощо. Просимо надати обґрунтовану правову позицію щодо наявності правових підстав внесення до Е-системи відомостей про представників, осіб, яким заповідається майно, осіб, про яких є відомості у текстах заяв (осіб, які не мають статусу осіб, щодо яких вчиняється нотаріальна дія). Це є принциповим та терміновим для початку реалізації експерименту.

Вищевказані проблеми виявлені на основі питань, що надійшли від нотаріусів України, та необхідні для належної роботи над запровадженням Е-нотаріату.

Детальніше – в листі НПУ.

У Мін'юсті, в свою чергу, розповіли, як сформувати документ з QR-кодом.

«Розглянемо на прикладі довіреності:

  1. Людина приходить до нотаріуса, надає паспорт, реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП), інформацію про довірену особу (представника) та підписує сформований документ з QR-кодом.
  2. Нотаріус сканує файл з підписом особи, яка звернулася за вчиненням нотаріальної дії, та своєю печаткою, завантажує в систему е-нотаріату, а паперовий варіант віддає цій особі.

І це все, довіреність створено.

Як після цього перевірити документ з QR-кодом у застосунку Дія?

  1. Довірена особа приходить із оригіналом паперової довіреності з QR-кодом в установу. Наприклад, в банк, щоб відкрити вам рахунок.
  2. Працівник банку зчитує QR-код сканером у застосунку Дія.
  3. У працівника автоматично на екрані відкриється запит на отримання електронної копії такого документа. Йому потрібно лише натиснути кнопку "Надіслати".
  4. Запит отримуєте одночасно і ви, і ваша довірена особа. Хтось із вас має підтвердити його у застосунку Дія.
  5. Після цього працівник банку отримує сповіщення про підтвердження запиту. Завантажує електронну копію документа, перевіряє її та може відкрити вам рахунок.

У разі невдалого сканування QR-коду застосунок Дія сповістить, у чому проблема: немає інтернету, документ відсутній у системі е-нотаріату тощо. Для перевірки документа в обох — власника документа та перевіряючого — має бути встановлений застосунок Дія та доступ до інтернету.

Наразі з QR-кодом нотаріуси можуть формувати такі документи, як довіреність, договір оренди транспортних засобів та заява, на якій засвідчується справжність підпису. QR-код наноситься на нотаріальні документи як на білому папері, так і на спеціальному бланку.

«Для перевірки довіреності на білих аркушах паперу необхідно звертатися до нотаріуса, який її видав. І чекати протягом двох робочих днів підтвердження чи спростування того, що він дійсно посвідчив цю довіреність. QR-код же надає можливість завантажити електронну копію документа у кілька кліків для перевірки автентичності його тексту і подальшого зберігання. При цьому не потрібно робити сканкопії чи фотографувати», – пояснює Сергій Орлов.

«Формування документа з QR-кодом відбувається виключно за допомогою Єдиної державної системи е-нотаріату нотаріусами, що здійснюють нотаріальну діяльність. Підключення нотаріусів до системи електронного нотаріату відбувається поступово. Наразі формувати нотаріальні документи з QR-кодом можуть лише нотаріуси міста Київ та при наявності такої технічної можливості в умовах воєнного стану. Згодом до системи долучаться нотаріуси з усієї України.

У перспективі в електронному нотаріаті будуть зберігатися усі нотаріальні реєстри, а нотаріуси та клієнти матимуть власні кабінети. Це дозволить знайти необхідний документ за кілька кліків, тож пришвидшить діловодство, а також вбереже від шахрайських схем, адже система отримання необхідного документа буде проходити прозоро у системі, з діючими нотаріусами», - зазначили у Мін'юсті.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Андрій Задорожний
    Андрій Задорожний
    голова комітету ВР з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій України, національних меншин і міжнаціональних відносин
  • Євгеній Сидоров
    Євгеній Сидоров
    суддя Шевченківського районного суду міста Києва