Денис Шмигаль: митники не можуть перешкоджати українцям ввозити без сплати мита та ПДВ генератори та зарядні станції

17:36, 18 листопада 2022
Денис Шмигаль повідомив, що лише за 17 листопада в Україну завезено 8577 генераторних установок, втім, були скарги на труднощі щодо їх ввезення фізособами – тому він підкреслив, що дія рішення Уряду розповсюджується на фізичних осіб, а якщо митники заважають – треба дзвонити в СБУ.
Денис Шмигаль: митники не можуть перешкоджати українцям ввозити без сплати мита та ПДВ генератори та зарядні станції
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Ввозити генератори без сплати мита та ПДВ може будь-який українець. На цьому наголосив прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання Уряду 18 листопада. Якщо митники чинитимуть перешкоди – слід телефонувати до СБУ.

«Один із напрямків нашої підготовки — це імпорт якнайбільшої кількості енергогенеруючих засобів. Уряд раніше ухвалив рішення, яке звільняє від сплати ПДВ та ввізного мита товари, що покращують енергозабезпечення.

Лише за вчора, за даними митниці, в Україну завезено 8577 генераторних установок. Але ми мали скарги на труднощі щодо їх ввезення фізособами. Нібито дія рішення Уряду не розповсюджується на фізичних осіб. Це не так.

Кожен українець може без сплати мита та ПДВ завезти в країну необхідні йому генератори та зарядні станції. Тому приймаємо протокольне рішення про забезпечення безперешкодного митного оформлення цих товарів для фізичних осіб.

Якщо хтось на митниці чинитиме перешкоди — закликаю негайно звертатися на гарячу лінію СБУ», - підкреслив Шмигаль.

Нагадаємо, Уряд 9 листопада 2022 року вніс до переліку товарів, що будуть завозитись в Україну без сплати ввізного мита та ПДВ, генератори, трансформатори та інше обладнання, необхідне для відновлення та забезпечення стабільної роботи енергосистеми.

Окрім того, 16 листопада Кабмін постановою №1288 дозволив до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом наступних 90 календарних днів надавати на ринку та/або вводити в експлуатацію відповідні товари без застосовування вимоги щодо наявності декларації про відповідність та маркування знаком відповідності Технічним регламентам.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Вадим Коротун
    Вадим Коротун
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді