Стефанчук хоче сам призначати та звільняти представника Ради у Конституційному Суді

08:00, 29 листопада 2022
Голова Верховної Ради зареєстрував проєкт постанови, який передбачає, що очільник законодавчого органу однособово призначає та звільняє представника парламенту у Конституційному Суді.
Стефанчук хоче сам призначати та звільняти представника Ради у Конституційному Суді
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук зареєстрував проєкт постанови №8239 про участь постійного представника Верховної Ради України у конституційному провадженні, яким пропонується змінити процедуру призначення представника парламенту у Конституційному суді та скасувати монополію на представлення законодавчого органу у КСУ депутатами.

Проєктом постанови пропонується затвердити нову редакцію положення про представника Верховної Ради у Конституційному Суді. Згідно з документом представник парламенту у КСУ призначається головою парламенту одноособово на строк повноважень вищого законодавчого органу (за умови, якщо ця особа не буде звільнена достроково). Чинне положення передбачає, що за представника парламенту у КСУ має проголосувати Верховна Рада за поданням спікера.

Також передбачається, що представляти парламент у КС зможуть не лише депутати. Як відомо, з 1999 до 2019 року представником Верховної Ради у Конституційному Суді був відомий юрист Анатолій Селіванов. Однак у 2019 році депутати ухвалили рішення, яким закріпили монополію на представлення Ради у КСУ за собою.

Як повідомляла “Судово-юридична газета”, Верховна Рада планує найближчим часом розглянути законопроєкт про зміну процедури відбору суддів Конституційного Суду.

Автор Ярослав Конощук 

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області