Депутати хочуть посилити кримінальну відповідальність за невиконання наказу командира

07:40, 9 грудня 2022
У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, який передбачає ув’язнення на строк до 8 років за невиконання наказу начальника, якщо воно спричинило тяжкі наслідки та вчинене в умовах воєнного стану чи в бойовій обстановці.
Депутати хочуть посилити кримінальну відповідальність за невиконання наказу командира
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Група народних депутатів з фракції «Слуга народу» серед яких лідер монобільшості Давид Арахамія зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт №8271 про внесення змін до Кримінального кодексу України, Кодексу України про адміністративні правопорушення та інших законодавчих актів України щодо особливостей несення військової служби в умовах воєнного стану чи в бойовій обстановці, яким пропонується посилити кримінальну відповідальність за невиконання наказу командира.

Законопроєктом пропонується внести зміну до статті 403 Кримінального кодексу та визначити, що невиконання наказу начальника, якщо воно спричинило тяжкі наслідки та вчинене в умовах воєнного стану чи в бойовій обстановці карається позбавленням волі на строк від 5 до 8 років.

Для порівняння чинна редакція статті 403 КК передбачає покарання за це правопорушення у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 7 років

Змінами до статті 172-10 Кодексу про адміністративні правопорушення пропонуєтсья підвищити штраф за невиконання законних вимог командира та строк утримання на гауптвахті. Зазначається, що відмова від виконання законних вимог командира (начальника) - тягне за собою накладення штрафу від ста до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян(наразі максимальний розмір штрафу за це правопорушення 145 неоподаткованих мінімумів) або арешт з утриманням на гауптвахті на строк до десяти діб(наразі до 7 діб). Якщо ж правопорушення вчинене в умовах воєнного стану, то штраф може зрости до тисячі неоподаткованих мінімумів доходів громадян(наразі 285 мінімумів).

Також законопроєктом, серед іншого пропонується надати право військовослужбовцям Служби правопорядку під час проходження зборів, а також військовослужбовців на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції, а також використовувати у випадках, визначених законом, спеціальні технічні засоби для проведення такого огляду.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Президент України Володимир Зеленський підписав закон, яким дозволяється не відпускати під заставу підозрюваних у коригуванні вогню та дезертирстві.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки