Рада підтримала законопроєкт про спрощення процедури реєстрації громадських організацій

16:44, 12 січня 2023
Пропонується скоротити строк реєстрації громадських організацій з 3 днів до 24 годин та скасувати статус всеукраїнська громадська організація.
Рада підтримала законопроєкт про спрощення процедури реєстрації громадських організацій
Фото: ВРУ
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Верховна Рада підтримала у першому читанні урядовий законопроєкт №8084 про внесення змін до деяких законів України щодо унормування діяльності та державної реєстрації громадських організацій, яким пропонується спростити процедуру їхньої реєстрації,  скоротити її строк та скасувати статус всеукраїнська для громадських організацій. За відповідне рішення проголосували 283 народних депутати.

Законопроєктом, серед іншого, пропонується скоротити строк державної реєтрації громадських організацій з 3 днів до 24 годин. Також передбачається збільшення кількості суб’єктів, які можуть реєструвати громадські організації. Відповідні повноваження пропонується передати від територіальних органів Міністерства юстиції до виконавчих органів сільських, селищних та міських рад, Київської та Севастопольської міських, районних, районних у містах Києві та Севастополі державних адміністрацій, нотаріусів. Вступати до будь-якої громадськох організації можна буде з 14 років(наразі з 18 років).

Крім цього проєктом визначається, що громадські організації можуть здійснювати діяльність на підставі модельного статуту, завдяки чому, як зазначають автори ініціативи, громадські організації не будуть звертатися за правовою допомогою у складанні цього документу.

В разі ухвалення ініціативи, піде в минуле статус всеукраїнська громадська організація. Поняття всеукраїнська громадська організація планується залишити лише для цілей окремих законів.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», громадські організації пропонують скасувати кримінальну відповідальність за порнографічні матеріали в Україні.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Telegram канал Sud.ua
Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Сьогодні день народження святкують
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва