Депутати хочуть вивести САП зі складу Офісу Генпрокурора

14:18, 1 лютого 2023
У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, яким пропонується вивести Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру зі складу Офісу генпрокурора та реорганізувати її на окремий орган прокуратури у загальній системі органів прокуратури, зі статусом окремої юридичної особи.
Депутати хочуть вивести САП зі складу Офісу Генпрокурора
Джерело фото: ukrinform
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт №8402 про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України, Кримінального кодексу України та деяких інших законів України щодо посилення незалежності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, що передбачає виведення САП зі складу Офісу генпрокурора.

Законопроєктом пропонується вивести антикорупційну прокуратуру зі структури Офісу Генерального прокурора та реорганізувати її на окремий орган прокуратури у загальній системі органів прокуратури, зі статусом окремої юридичної особи (аналогічно до обласних прокуратур).

При цьому визначено, що керівник САП перебуває у виключно адміністративному підпорядкуванні безпосередньо Генерального прокурора у встановлених законом межах.

Також пропонується встановити мінімальну штатну чисельність САП на рівні 15% від встановленої граничної чисельності штату Національного антикорупційного бюро України;

Керівники антикорупційної прокуратури, в разі ухвалення законодавчої ініціативи, зможуть визначати структуру та штату САП; видавати накази щодо організації її діяльності та письмові накази адміністративного характеру, а також здійснювати інші повноваження, якими наділені керівники інших органів прокуратури

Крім цього пропонується наділити керівника САП виключним повноваженням вирішувати спори про підслідність у кримінальних провадженнях, які можуть належати до підслідності Національного антикорупційного бюро України та наділити його повноваженнями, аналогічними до повноважень Генерального прокурора, у кримінальних провадженнях щодо народних депутатів України та суддів Вищого антикорупційного суду.

При цьому законопроєкт передбачає проведення кожні два роки незалежної зовнішньої оцінки (аудиту) ефективності діяльності САП, яка проводитиметься комісією у складі трьох експертів, визначених Генеральним прокурором на підставі пропозицій партнерів розвитку, й внаслідок якої керівника САП може бути звільнено з адміністративної посади у разі встановлення неналежного виконання ним своїх повноважень.

Оскаржити рішення антикорупційної прокуратури, в разі підтримки ініціативи можна буде у Верховному суді.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», у Раді зареєстрували законопроєкт яким пропонується ув’язнювати довічно за посягання на життя керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді