Що планують закріпити у підсумковій декларації Саміту Україна-ЄС

13:09, 2 лютого 2023
За результатами Саміту Україна-ЄС не планується декларувати швидкий вступ України до блоку та буде наголошено на необхідності посилення антикорупційних заходів, - EURACTIV.
Що планують закріпити у підсумковій декларації Саміту Україна-ЄС
Фото: ukrinform.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн 2 лютого прибула до Києва, щоб зустрітися з високопосадовцями України. З нею приїхали понад десяток високопосадовців ЄС з обіцянками додаткової військової, фінансової та політичної допомоги. Вони зустрінуться зі своїми колегами в українському уряді для проведення паралельних консультацій.

Напередодні спільних засідань Єврокомісія оновила так званий план пріоритетних дій Україна-ЄС щодо інтеграції у внутрішній ринок блоку, який має бути затверджений обома сторонами в четвер, 2 лютого.

Згідно з проектом документа, з яким ознайомився EURACTIV, очікується прогрес у таких сферах, як посилення безмитного доступу для українського експорту на ринок ЄС. План передбачає, що ЄС «розгляне прохання України про продовження заходів за межі поточного терміну дії», відзначаючи «ефекти посилення торгівлі» від тимчасового призупинення всіх тарифів.

Експорт української сільськогосподарської продукції продовжиться, незважаючи на перешкоди для фермерів ЄС

Європейська комісія пообіцяла продовжувати експорт української сільськогосподарської продукції і вжити заходів підтримки в рамках Спільної сільськогосподарської політики.

Новими також є пункти про доступ України до безроумінгової зони ЄС та входження до єдиної зони платежів у євро.

Обидві сторони також мають намір підписати меморандум про взаєморозуміння щодо стратегічного партнерства у сфері відновлюваних джерел енергії.

«Ідея полягає в тому, щоб пришвидшити галузеву інтеграцію та досягти прогресу в конкретних кроках, щоб зблизити Україну з блоком», — сказав EURACTIV один із чиновників ЄС.

Окрім галузевої політики, обидві сторони обговорять надсилання ще більше зброї та грошей в Україну, допомогу Україні в енергетичних потребах, застосування нових санкцій проти Росії, судове переслідування керівництва в Москві за війну та розширення зони ЄС без роумінгу на Україну.

Серед тих, хто прибув до Києва, є головний дипломат ЄС Жозеп Боррель, який має оголосити, що подвоїть свою ціль щодо підготовки українських військ у рамках нещодавно створеної військової навчальної місії, яка тепер має на меті провести навчання та навчити щонайменше 30 000 солдатів цього року.

ЄС та його члени вже поставили Україні зброю та військову техніку на 11,5 млрд євро. Наразі блок виділив майже 60 мільярдів євро на допомогу Україні, за словами офіційних осіб ЄС, включаючи майже 12 мільярдів євро на військову підтримку та 18 мільярдів євро, які мають допомогти українському уряду виплачувати зарплати та пенсії та підтримувати роботу основних державних послуг.

«Надії на швидке приєднання згасли», - EURACTIV

Однак «ЄС має намір розбити надії України на швидкий вступ до блоку, наголошуючи на необхідності посилення антикорупційних заходів і не бажаючи допускати країну, яка перебуває у стані війни», пише EURACTIV.

У п’ятницю президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, президент Європейської ради Шарль Мішель і Боррель зустрінуться з президентом Володимиром Зеленським на Саміті Україна-ЄС.

Протягом останніх тижнів у столицях ЄС і Брюсселі «точилася бійка» щодо позитивного формулювання тексту стосовно перспективи членства України в ЄС, повідомили EURACTIV чотири дипломати ЄС.

Згідно з проектом комюніке саміту, з яким ознайомився EURACTIV, очікується, що ЄС високо оцінить прогрес України в реформах, пов’язаних із членством, і надішле рішучий сигнал Москві, але країни-члени залишаються розділеними щодо швидкості вступу.

Зі свого боку, українські лідери висловили сподівання, що їхня країна зможе приєднатися до блоку найближчим часом, можливо, навіть протягом наступних двох років. Замість того, щоб узгоджувати дати, офіційні особи ЄС перерахували кілька умов для приєднання, від політичної та економічної стабільності, прийняття кліматичних, соціальних стандартів ЄС і стандартів охорони здоров’я.

Згідно з проектом декларації саміту, з яким ознайомився EURACTIV, ЄС підкреслить своє «зобов’язання підтримувати подальшу європейську інтеграцію України» після того, як він офіційно надав їй статус кандидата на членство в червні минулого року. «ЄС прийме рішення щодо подальших кроків, коли всі умови (…) будуть повністю виконані. Україна підкреслила свою рішучість виконати необхідні вимоги для якнайшвидшого початку переговорів про вступ», – йдеться в документі.

Визнаючи прогрес, досягнутий Україною в боротьбі з корупцією, очікується, що сторона ЄС підкреслить, що країна повинна з часом створити надійний досвід, щоб позбутися репутації поширеної корупції.

Напередодні візиту до ЄС і в спробі продемонструвати, що він може позбутися системного хабарництва, уряд Зеленського «розправився з корупцією на високому рівні», зазначає видання.

У середу, 1 лютого, українська влада розширила боротьбу з корупцією скоординованими обшуками в місцях проживання, пов’язаних з високопоставленим олігархом і колишнім міністром внутрішніх справ, і в податкових службах у столиці, що влада назвала чисткою проти корупції під час війни.

Однак кілька дипломатів ЄС очікують, що лідери ЄС підуть далі, ніж країни-члени у своїх усних зобов’язаннях, особливо «з огляду на напруженість» між Урсулою фон дер Ляєн і Шарлем Мішелем. «Вони перебувають у гонці, щоб перевищити один одного щодо українців», — сказав один із чиновників ЄС виданню.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Сьогодні день народження святкують
  • Надія Андрусик
    Надія Андрусик
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Ярослав Василенко
    Ярослав Василенко
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Валентин Сердюк
    Валентин Сердюк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Ігор Бахаєв
    Ігор Бахаєв
    суддя Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області