У Міноборони роз’яснили, чим врегульовані зміни у порядку та розмірах виплат військовослужбовцям, ДОКУМЕНТ

18:01, 8 лютого 2023
Відповідні зміни щодо порядку та розмірів виплат військовослужбовцям були внесені наказом Міністерства оборони України від 25 січня, а не лише постановою Кабміну.
У Міноборони роз’яснили, чим врегульовані зміни у порядку та розмірах виплат військовослужбовцям, ДОКУМЕНТ
Джерело фото: te.20minut.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що 20 січня 2023 року Кабмін своєю постановою №43 вніс зміни до постанови КМУ від 28 лютого 2022 року №168 «Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім’ям під час дії воєнного стану».

Згодом у Міноборони зазначили, що з 1 лютого відбудуться зміни, які торкнуться обмеження виплат для «військовослужбовців та співробітників системи МВС, які перебувають поза зоною бойових дій у різних регіонах України, строковиків і курсантів ВВНЗ, офіцерів управлінь і штабів, а також деяких інших категорій».

Разом з тим, у постанові від 20 січня Кабмін не торкався тих питань, про які заявили у Міноборони.

Як вдалося з’ясувати, йдеться не лише про постанову Кабміну, але й про певне додаткове нормативне регулювання, яке безпосередньо у постанові від 20 січня не прописане.

Як випливає із відповіді на запит «Судово-юридичної газети», 25 січня 2023 року було видано наказ Міністерства оборони України № 44, який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 30 січня 2023 року за №177/39233.

Нижче наводимо повну відповідь Міністерства.

«У Департаменті соціального забезпечення Міністерства оборони України, за дорученням, розглянуто Ваші запити на інформацію щодо змін з 1 лютого 2023 року порядку та розмірів виплат військовослужбовцям Збройних Сил України належних видів грошового  забезпечення та у межах повноважень повідомляється наступне.

За результатами розгляду повідомляється, що на виконання вимог пункту 2-1 постанови Кабінету Міністрів України «Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім’ям під час дії воєнного стану» від 28 лютого 2022 року № 168 (далі – постанова № 168), доручення Кабінету Міністрів України від 29 червня 2022 року № 16355/0/1-22, від 08 липня 2022 року № 16355/3/1-22 щодо оптимізації видатків Державного бюджету України, а також доручення Першого віце-прем’єр Міністра України – Міністра економіки України від 13 вересня 2022 року № 16355/6/1-22 щодо формування єдиного підходу у визначенні порядку та умов здійснення виплат, передбачених постановою № 168, Міністерством оборони України за погодженням з Міністерством фінансів України та Міністерством економіки України видано наказ Міністерства оборони України від 25.01.2023

№ 44, який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 30 січня 2023 року за №177/39233.

У зв’язку з виданням зазначеного наказу з 1 лютого 2023 року змінився порядок виплати військовослужбовцям Збройних Сил України додаткової винагороди, запровадженої постановою №168. Йдеться про застосування нового    підходу     до     виплати     додаткової     винагороди     у     розмірі 30 000, 50 000 та 100 000 гривень.

Виплата додаткової винагороди у розмірі 100 000 гривень на місяць збережена військовослужбовцям Збройних Сил України, які беруть безпосередню участь у бойових діях, або забезпечують здійснення заходів з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії, перебуваючи безпосередньо в районах їх ведення (здійснення), зокрема на тимчасово окупованій Російською Федерацією території. Теж саме стосується сімей полонених та зниклих безвісти – виплати винагороди у розмірі 100 000 гривень для них також збережені.

Додаткова винагорода у розмірі 50 000 гривень виплачуватиметься тим, які виконують бойові (спеціальні) завдання у складі органу військового управління, штабу угруповання військ (сил) або штабу тактичної групи до пункту управління оперативно-стратегічного угруповання військ включно (у тому числі поза районами ведення бойових (воєнних) дій), який здійснює оперативне (бойове) управління військовими частинами та підрозділами, що ведуть воєнні (бойові) дії на лінії бойового зіткнення на відстані виконання бойових (спеціальних) завдань військовою частиною (підрозділом, зокрема зведеним) першого ешелону оборони або наступу (контрнаступу, контратаки) до батальйону включно (в розрахунку на місяць пропорційно часу участі у таких діях та заходах).

Перелік цих органів військового управління (управлінь (штабів) угруповань військ (сил)) затверджується Головнокомандувачем Збройних Сил України або начальником Генерального штабу Збройних Сил України.

Також, на період дії воєнного стану додаткова винагорода в розмірі 30 000 гривень виплачується військовослужбовцям (у т.ч. курсантам та військовослужбовцям строкової військової служби), які виконують бойові (спеціальні) завдання згідно з бойовими наказами (розпорядженнями) (в розрахунку на місяць пропорційно часу виконання бойових (спеціальних) завдань):

  • у складі діючих угруповань військ (сил) Сил оборони держави, резерву Головнокомандувача Збройних Сил України Сил оборони держави, розгорнутих пунктів управління Генерального штабу Збройних Сил України, які здійснюють управління діючими угрупованнями військ (сил);
  • з протиповітряного прикриття та наземної оборони об’єктів критичної інфраструктури згідно з бойовими розпорядженнями;
  • із всебічного забезпечення діючих угруповань військ (сил) Сил оборони держави безпосередньо в районах ведення воєнних (бойових) дій згідно з бойовими (логістичними) розпорядженнями.

В інших випадках, якщо військовослужбовці (у т.ч. курсанти та військовослужбовці строкової військової служби) перебувають поза межами районів ведення бойових дій в підрозділах, які не включені у склад діючих угруповань військ (сил) Сил оборони держави, резерву Головнокомандувача Збройних Сил України Сил оборони держави, розгорнутих пунктів управління Генерального штабу Збройних Сил України,  додаткова винагорода їм не виплачується.

Одночасно повідомляємо, що для підвищення рівня соціального захисту військовослужбовців та членів їх сімей, окремим дорученням Міністра оборони України від 01.02.2023 № 2683/з військовослужбовцям Збройних Сил України з 1 лютого 2023 року збільшені (у середньому на 50%) розміри щомісячного грошового забезпечення. При цьому мінімальний його розмір становитиме 20 100 гривень.

Питання щодо особливостей виплати додаткової винагороди згідно постанови №168 військовослужбовцям Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки, Національної гвардії, Державної прикордонної служби, Управління державної охорони, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, Державної спеціальної служби транспорту, особам рядового і начальницького складу Державної служби з надзвичайних ситуацій, особам начальницького складу управління спеціальних операцій Національного антикорупційного бюро та поліцейським не відноситься до повноважень Міністерства оборони України. Для отримання необхідної інформації пропонуємо звертатися до керівників цих державних органів», - зазначили у Міноборони.

Нижче наводимо сам наказ.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду