Голова Барського районного суду Олена Питель: «Під час війни нам вдалося зберегти кадровий потенціал суду, але проблеми нікуди не ділися та потребують вирішення»

12:09, 15 лютого 2023
Як живе та працює звичайний районний суд України в умовах війни, та як вдається організувати належну роботу на фоні хронічних проблем для судової влади.
Голова Барського районного суду Олена Питель: «Під час війни нам вдалося зберегти кадровий потенціал суду, але проблеми нікуди не ділися та потребують вирішення»
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

З початку агресії РФ увага здебільшого прикута к судам, які опинились в зоні бойових дій. Це цілком зрозуміло і логічно. Втім, свої проблеми, які також потребують вирішення, є і в судах, які знаходяться досить далеко від лінії фронту.

Про те, як вдалося організувати розгляд справ в умовах енергетичної та фінансової кризи, які справи зараз найбільш актуальні для громадян, як вирішується питання включення суду до переліку об’єктів критичної інфраструктури та що відбувається з заробітною платою працівників апарату суду у 2023 році, «Судово-юридичній газеті» розповіла голова Барського районного суду Вінницької області Олена Питель.

Які зміни відбулися в організації роботи суду після 24.02.2022? Як вдалося колективу суду впоратися із тими проблемами, що виникали?

У перший день повномасштабної збройної агресії проти України усі судді зібралися на збори і обговорили план дій на випадок окупації району та здійснення активних бойових дій. Зокрема, домовилися, що задля швидкої реакції на усі загрози та виклики, якщо неможливо зібратися, проводити збори суддів в онлайн режимі за допомогою будь-яких доступних засобів комунікації. У перші дні, аби уберегти життя людей, працівники апарату працювали дистанційно та в режимі чергування. За кілька днів стало ясно, що Вінницький регіон у відносній безпеці, тому суд продовжив роботу у штатному режимі. Під час повітряних тривог судові засідання, як правило, не проводяться і усім відвідувачам та працівникам повідомляємо про необхідність пройти в укриття, яке облаштовано поруч з приміщенням суду.

На самому початку вторгнення учасники провадження практично не з’являлися до суду, у зв’язку з чим розгляд справ відкладався. Учасникам роз’яснювали право на подання заяв про розгляд справ за їх відсутності у тих справах, котрі можливо розглядати в письмовому провадженні, і багато хто цим користувався. Зросла також кількість судових засідань в режимі відеоконференції з використанням власних технічних засобів учасників.

Працівники апарату суду постійно були на зв’язку через стаціонарний чи мобільний зв'язок, комунікували з учасниками, роз’яснюючи про режим роботи суду, про можливість надіслання кореспонденції електронною поштою або через систему «Електронний суд».

Як суд працює в умовах енергокризи? Чи вдається забезпечити розгляд судових справ різних категорій у встановлені процесуальним законодавством строки?

З початком регулярних відключень енергопостачання збільшилася кількість відкладень судових розглядів, оскільки неможливо забезпечити звукозапис та відеозапис засідань, що є обов’язковим згідно з процесуальним законом у цивільних, кримінальних та адміністративних справах.

У деяких випадках суддям навіть доводилося виготовляти короткі тексти судових рішень рукописним способом, якщо розгляд відбувався за відсутності учасників у порядку письмового провадження, або неможливо було виготовити рішення за допомогою комп’ютера. Водночас, енергокриза спонукає суддів удосконалювати навички «кейс-менеджменту» та керування ходом засідання: визначати пріоритети у розгляді невідкладних справ в межах графіку відключень, який не завжди є прогнозованим, узгоджувати з учасниками час прибуття до суду згідно з актуальним графіком, зміщувати початок засідання, якщо усі учасники погоджуються очікувати включення електрики, або ж відкладати розгляд в межах прогнозованого графіку відключень.

Загалом, катастрофічної ситуації з порушенням строків розгляду у Барському районному суді не спостерігається, хоча з об’єктивних причин дотриматися усіх строків в усіх справах стало практично неможливо. Усі судді забезпечені ноутбуками, тож є можливість певний час працювати над проектами рішень і без електрики. У денну пору доби можливо працювати над вивченням матеріалів справ. Судді і працівники суду також використовують власні освітлювальні прилади та павербанки, аби збільшити ефективність роботи.

Також, шукаючи вихід із ситуації, збори суддів надіслали звернення до АТ «Вінницяобленерго» щодо необхідності забезпечити постійне енергопостачання в суді. У відповідь ми отримали обіцянку, що енергетики намагатимуться, за можливості, збільшити час подачі електроенергії протягом робочого дня. Протягом минулого тижня, наприклад, відключень практично не було, але це загальна ситуація для району, а не конкретно для суду.

Чи забезпечений суд генераторами та терміналами Starlink?

На жаль, наразі суд не забезпечений генераторами. Державна судова адміністрація України передала для кожного територіального управління по дві одиниці станцій супутникового зв’язку Starlink, яке рекомендовано використовувати для оперативного забезпечення тимчасового каналу доступу до мережі Інтернет при пошкодженні інфраструктури або за наявності інших факторів, які унеможливлюють використання існуючого проводового каналу зв’язку. Поки що цю можливість у Барському районному суді використовувати не доводилося.

Чи віднесений суд до об’єктів критичної інфраструктури?

Наразі Державна судова адміністрація України та її територіальні управління ведуть роботу у цьому напрямку, зокрема, створені відповідні комісії. Проте процедура віднесення судів, у тому числі і Барського районного суду, до об’єктів критичної інфраструктури ще триває.

Чи передавалися до суду справи інших судів в зв’язку зі зміною підсудності судів, які опинилися у зоні бойових дій?

Ні, до Барського районного суду Вінницької області не передавалися справи інших судів в зв’язку зі зміною підсудності.

Які категорії справ наразі превалюють у практиці суду? Чи з’явилися нові категорії у зв’язку із війною? Чи є «проблемні» категорії, які потребують певної позиції від Верховного Суду для належного вирішення? Як змінилося навантаження на суддів суду у порівнянні з часом до 24.02.22?

Наразі у практиці суду превалюють справи про адміністративні правопорушення. Така ситуація, ймовірно, пов’язана із посиленням правоохоронної функції держави в умовах воєнного стану, що призводить до збільшення кількості виявлених порушень.

Стосовно справ, які напряму пов’язані із збройною агресією, то це справи про встановлення фактів смерті на тимчасово окупованій території України, військові адміністративні і кримінальні правопорушення, що пов’язані із порушенням встановленого порядку несення військової служби, встановлення фактів, які мають юридичне значення для отримання виплат сім’ям загиблих військовослужбовців. Крім того, внутрішньо переміщені особи, в деяких випадках, мають право подавати позовні заяви за місцем свого офіційно зареєстрованого перебування, наприклад позови про стягнення аліментів.

Статистично можна резюмувати, що навантаження на суддів у порівнянні з часом до 24 лютого 2022 року не змінилося, адже загальна кількість справ, що надійшли до суду за період війни, лише на 10 % менша, ніж за аналогічний довоєнний період .

Загальна кількість кримінальних проваджень, що надійшли до суду, є практично однаковою – близько 100 проваджень, але на 25 % збільшилося надходження справ про адміністративні правопорушення.

Надходження цивільних справ зменшилося майже удвічі. На рівні довоєнного часу залишилося надходження звернень у сімейних спорах (розірвання шлюбу, стягнення аліментів тощо). Категорії цивільних справ з найбільшою питомою вагою, це - звернення про захист прав у правовідносинах, що витікають з договорів, їх надходження зменшилося більше, ніж удвічі; про захист права власності або інших речових прав – зменшилося удвічі; спори щодо спадкових правовідносин – зменшилося у шість разів.

Щодо питання «проблемних» категорій, то з огляду на специфіку судових справ, які розглядаються Барським районним судом, практика розвивається в межах існуючої усталеної практики Верховного Суду і про щось надзвичайне говорити не доводиться. Проблеми виникають більше в царині процесуального права, а саме застосування процесуальних норм, які регулюють саму процедуру розгляду під час воєнного стану. Однак з цими питаннями повинен працювати законодавець і адаптовувати законодавство до умов воєнного стану.

З якими зверненнями до суду найчастіше приходять громадяни?

За період з 24.02.2022 звернень громадян у Барському районному суді Вінницької області не зареєстровано, мали місце лише адвокатські запити і запити на публічну інформацію. Прийом громадян керівництвом суду не ведеться з часу запровадження карантинних обмежень.

 Як змінились заробітна плата працівників апарату суду у 2023 році у порівнянні з 2022 роком? Чи виплачуються премії працівникам апарату суду?

Як у 2022 році та на початку 2023 року змінювалась заробітна працівників апарату Барського районного суду можна дізнатись з наведеної таблиці:

Крім того, слід зазначити про розміри премій, які виплачувались  працівникам апарату суду у вказаний час:

  • січні 2022 року державним службовцям 30%

головному спеціалісту (з інформаційних технологій) 20%

працівникам патронатної служби 20%

керівнику апарата суду 10%

заступнику керівника апарату суду 10%

  • лютому 2022 року державним службовцям 30%

головному спеціалісту (з інформаційних технологій) 20%

працівникам патронатної служби 20%

керівнику апарата суду 10%

заступнику керівника апарату суду 10%

  • березні 2022 року державним службовцям 30%

головному спеціалісту (з інформаційних технологій) 20%

працівникам патронатної служби 20%

керівнику апарата суду 10%

заступнику керівника апарату суду 10%

  • квітні 2022 року державним службовцям надбавка 40%

головному спеціалісту (з інформаційних технологій) 30%

працівникам патронатної служби 30%

керівнику апарата суду 20%

заступнику керівника апарату суду 20%

  • грудні 2022 року (премія) державним службовцям 27%

головному спеціалісту (з інформаційних технологій) 27%

працівникам патронатної служби 27%

керівнику апарата суду 27%

заступнику керівника апарату суду 27%

  • грудні 2022 року (надбавка) державним службовцям 80%

головному спеціалісту (з інформаційних технологій) 80%

працівникам патронатної служби 80%

керівнику апарата суду 80%

заступнику керівника апарату суду 80%

  • січень 2023 року (премія) державним службовцям 30%

працівникам патронатної служби 10%

керівнику апарата суду 5%

заступнику керівника апарату суду 5%

Таким чином, рівень заробітної плати працівників апарату вдалося втримати на рівні до повномасштабної агресії. Розміри премій істотно не змінювалися протягом 2022 року, крім грудня. У грудні, зазвичай, у разі наявності залишку коштів, премії можуть бути вищими. 

Чи є наразі вакансії в апараті суду? Чи є вакансії суддів у суді?

З початком повномасштабного вторгнення вдалося зберегти кадровий потенціал суду, абсолютна більшість працівників залишилася працювати на своїх посадах.

Щодо вакансій, то станом на 13.02.2023 в апараті суду вакантні посади:

  • Консультант суду (по роботі з персоналом)
  • Секретар судового засідання
  • Головний спеціаліст з ІТ

Є також одна вакантна посада судді згідно з актуальним штатним розкладом.

«Судово-юридична газета» висловлює вдячність за допомогу у підготовці інтерв’ю судді-спікеру Барського районного суду Вінницької області Юлії Салдан. 

Бесіду вів В'ячеслав Хрипун.

 Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд