Партіям хочуть обмежити можливість брати участь у виборах в разі неподання фінансових звітів до НАЗК

13:02, 14 березня 2023
Пропонується схвалити закон яким буде встановлено обмеження права на участь у виборчому процесі політичної партії у разі незаконного неподання нею до НАЗК два і більше разів підряд або тричі протягом останніх двох звітних років звіту про майно.
Партіям хочуть обмежити можливість брати участь у виборах в разі неподання фінансових звітів до НАЗК
Джерело фото: nazk.gov.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Політичним партіям можуть обмежити можливість брати участь у виборах в разі неподання до Національного агентства запобігання корупції звітів про надходження, витрати і зобов’язання фінансового характеру. Про це йдеться у затвердженій урядом Державній антикорупційній програмі на 2023-25 р.р.

Згідно з документом,планується схвалити закон яким встановлено обмеження права на участь у виборчому процесі політичної партії у разі незаконного неподання нею до НАЗК два і більше разів підряд або тричі протягом останніх двох звітних років звіту про майно, надходження, витрати і зобов’язання фінансового характеру. Не уточнюється, що мається на увазі під словами незаконне неподання (Слід зазначити, що наразі НАЗК наразі не має права проводити перевірки партійних звітів. Запропоновані зміни передбачають відновлення перевірок звітів).

Відповідно передбачено відновлення обов’язку подання політичними партіями до Національного агентства звітів про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру.

Також пропонується встановити обмеження загального річного розміру (суми) внесків на підтримку політичної партії для одного громадянина України та встановити обмеження на використання коштів державного фінансування політичних партій.

Крім цього програмою визначено, що функція контролю (аналізу) фінансових звітів про надходження та використання коштів виборчих фондів повністю переходить до Національного агентства.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», законопроєкт про відновлення електронного декларування було зареєстровано ще у вересні минулого року. Однак попри позитивне рішення комітету він продовжував припадати пилом.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду