Депутати підтримали законопроєкт про обов’язок робити дописи про вибори в інтернеті з дотриманням виборчого законодавства

07:50, 18 березня 2023
Пропонується встановити, що користувачі мережі інтернет при поширенні будь-яких матеріалів про виборчий процес в Україні зобов'язані дотримуватись вимог виборчого законодавства України щодо інформаційного забезпечення та здійснення передвиборної агітації.
Депутати підтримали законопроєкт про обов’язок робити дописи про вибори в інтернеті з дотриманням виборчого законодавства
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Комітет Верховної Ради з питань державної влади, місцевого самоврядування та регіонального розвитку рекомендує депутатам схвалити у першому читанні законопроєкт №8310 про внесення змін до Виборчого кодексу України щодо вдосконалення регулювання інформаційного забезпечення виборів та здійснення передвиборної агітації, яким пропонується законодавчо зобов’язати користувачів мережі Інтернет при розміщенні матеріалів про вибори дотримуватися вимог виборчого законодавства щодо агітації.

Законопроєктом пропонується внести зміни до статті 49 Виборчого кодексу та встановити, що користувачі мережі Інтернет, платформ спільного доступу до інформації(facebook та інші соцмережі) при поширенні будь-яких матеріалів про виборчий процес в Україні зобов'язані дотримуватись вимог виборчого законодавства України щодо інформаційного забезпечення та здійснення передвиборної агітації, тобто поширювати інформацію, яка є повною збалансованою та не становить перекручень.

Водночас не зазначено, чи передбачена відповідальність за поширення матеріалів про вибори без дотримання вимог виборчого законодавства особами, що не є учасниками виборчого процесу.

Норма потенційно спрямована переважно проти ботоферм, які стали популярним інструментом у передвиборчій кампанії. Однак під неї можуть також потрапити і критичні дописи про кандидатів.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, яким медіа зобов’язано оприлюднити розцінки на передвиборчу агітацію.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області