Кабмін пропонує удосконалити виконання покарання у виді штрафу та громадських робіт

14:48, 27 березня 2023
Пропонується поєднати повноваження пробації та державної виконавчої служби, і залучати ДВС для примусового стягнення штрафу у випадку його несплати засудженим та ініціювання заміни штрафу іншим видом покарання, якщо стягнути штраф неможливо у зв’язку з відсутністю майна та коштів у боржника.
Кабмін пропонує удосконалити виконання покарання у виді штрафу та громадських робіт
Фото: poltavawave.com.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Кабмін схвалив проект Закону «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо удосконалення виконання покарання у виді штрафу та громадських робіт».

Законопроектом пропонується внести зміни до статей 30-1, 321-2 КУпАП та статті 56 Кримінального кодексу в частині збільшення виконання громадських робіт до восьми годин, що надасть можливість правопорушникам (засудженим) швидше відбути це адміністративне стягнення (покарання).

При цьому пропонується встановлювати графік щоденного виходу на роботу порушника власником підприємства, установи, організації спільно із порушником з урахуванням часу роботи (навчання) порушника на основній роботі.

Проектом передбачено внесення змін до статті 321-3 КУпАП в частині надання можливості відбувати громадські роботи в межах всього міста або області.

Також пропонується внести зміни до КК в частині призначення громадських робіт як основного, так і додаткового покарання.

Супровідним законопроектом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення виконання покарання у виді штрафу та громадських робіт» пропонується внести зміни до Кримінально-виконавчого кодексу України шляхом його доповнення новою статтею 13-1, в якій пропонується передбачити, що засуджені до покарань у виді штрафу, позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, громадських робіт, виправних робіт та звільнені від відбування покарання з випробуванням сплачують витрати, пов’язані з виконанням судового рішення.

Максимальний розмір витрат, пов’язаних з виконанням судового рішення, не може перевищувати 50 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на 1 січня календарного року.

Пропонується внести зміни до статті 26 КВК, згідно з якими поєднати повноваження уповноваженого органу з питань пробації та державної виконавчої служби.

Зокрема, передбачається залучення органів державної виконавчої служби для примусового стягнення штрафу у випадку його несплати засудженим та ініціювання заміни штрафу іншим видом покарання лише у разі, якщо стягнути штраф неможливо у зв’язку з відсутністю майна та коштів у боржника тощо.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

 

 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду