Відео зі співбесідами кандидатів до ВККС оприлюднять опісля: Вища рада правосуддя затвердила зміни до свого регламенту

13:25, 7 квітня 2023
Онлайн-трансляції співбесід з кандидатами до Вищої кваліфкомісії суддів все ж не буде.
Відео зі співбесідами кандидатів до ВККС оприлюднять опісля: Вища рада правосуддя затвердила зміни до свого регламенту
Фото: ВРП
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Подивитися, які питання задавали члени Вищої ради правосуддя кандидатам до Вищої кваліфікаційної комісії суддів та як ті відповідали, можна буде лише на наступний день після закінчення співбесід з усіма 32-ма кандидатами до ВККС.

Це випливає зі змін до регламенту ВРП, які вона оприлюднила.

Нагадаємо, 30 березня Вища рада правосуддя опублікувала Методику проведення Вищою радою правосуддя співбесіди, відбору та призначення кандидатів на посаду члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС).

Відповідно до неї під час проведення співбесіди здійснюється відеозапис. Однак, «для забезпечення рівних умов для всіх кандидатів, які проходять співбесіди в різні дні, пряма трансляція співбесіди не здійснюється».

Як раніше пояснив голова ВРП Григорій Усик, це зроблено для того, аби кандидати, які будуть йти пізніше за часом у переліку, «не змогли завчасно підготуватися до питань від членів ВРП на основі переглянутих з іншими кандидатами співбесід».

Як зазначено у Методиці, «ВРП оприлюднює відеозаписи співбесід на офіційному вебсайті Ради невідкладно після завершення усіх співбесід та до прийняття рішення про призначення члена ВККСУ».

При цьому ВРП зовсім не врегулювало питання присутності ЗМІ на співбесідах із кандидатами у ВККС.

Разом з тим, Посли країн G7 6 квітня у себе в Твіттері наголосили на важливості проведення відбору до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККС) «у прозорий та відкритий спосіб».

Також Вища рада правосуддя оприлюднила зміни, які внесла до свого Регламенту у зв’язку з конкурсом до ВККС.

Ними визначено, що для розгляду Радою питання про призначення кандидатів на вакантні посади членів ВККС формується досьє кандидата.

Попередній розгляд матеріалів про призначення кандидата на посаду члена ВККС здійснює член ВРП – доповідач, визначений автоматизованою системою розподілу справ.

Кандидат на посаду члена ВККС має право знайомитися з досьє щодо нього.

З метою відбору та призначення кандидата на посаду члена ВККС Рада проводить співбесіду з кандидатом відповідно до затвердженого графіка.

Проведення співбесіди з кандидатом відбувається на пленарному засіданні Ради за його / її особистою участю. Під час співбесіди здійснюється повне фіксування технічними засобами (відеозапис). У разі неможливості особистої присутності кандидата з поважних причин співбесіда може проводитися в режимі відеоконференції.

Головуючий надає слово для доповіді члену Вищої ради правосуддя – доповідачу, кандидату на посаду члена ВККС для самопрезентації, визначає черговість запитань, забезпечує організацію проведення співбесіди.

Співбесіда з кожним кандидатом проводиться в такому порядку:

– доповідь члена Вищої ради правосуддя – доповідача;

– самопрезентація кандидата;

– запитання та відповіді;

– додаткові пояснення кандидата на посаду члена ВККС (за згодою).

Відеозаписи співбесід з усіма кандидатами на посаду члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України оприлюднюються на офіційному сайті Ради наступного дня після завершення останньої співбесіди.

За результатами співбесіди Рада на пленарному засіданні ухвалює обґрунтоване і вмотивоване рішення про призначення на посади члена / членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України або про відмову у призначенні.

Рішення про призначення на посаду члена ВККС або про відмову у призначенні підписують усі члени Ради, які брали участь у його ухваленні. Рішення про призначення на посаду члена ВККС або про відмову оприлюднюється на офіційному вебсайті Ради, копія рішення надсилається до ВККС.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду