Рада звільнила від податку на землю та нерухомість території, де тривали бойові дії: є обмеження

14:55, 11 квітня 2023
Передбачається, що з 2023 року, звільнення від земельного податку на територіях, де тривали бойові дії або тимчасова окупація, застосовується до останнього числа місяця, в якому припинилися бойові дії або окупація, однак за певних умов пільгу можна продовжити. Також передбачено тимчасове звільнення від податну на нерухомість
Рада звільнила від податку на землю та нерухомість території, де тривали бойові дії: є обмеження
Фото: netishynrada.gov.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому законопроєкт №7632 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від cплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за знищене чи пошкоджене нерухоме майно, яким звільняються фізичні особи у 2023 році і надалі від сплати земельного податку до останнього числа, місяця, в якому завершені бойові дії чи окупація відповідної території. За відповідне рішення проголосував 281 народний депутат.

Ухваленим законом внесено низку змін до податкового кодексу та встановлено низку податкових пільг для в фізичних та юридичних осіб та визначено обмеження їхнього застосування. 

Щодо плати за землю:

для фізичних осіб пільга (звільнення) застосовуватиметься з 1 січня 2022 року по 31 грудня 2022 року у разі розташування земельних ділянок на територіях активних бойових дій або окупованих територіях (незалежно від тривалості таких подій у 2022 році), а з 2023 року пільга буде діяти до останнього числа місяця,  в якому завершено активні бойові дії або окупацію;

для юридичних осіб пільга (звільнення) застосовуватиметься з 1 березня 2022 року по 31 грудня 2022 року у разі розташування земельних ділянок на територіях активних бойових дій або окупованих територіях (незалежно від тривалості таких подій у 2022 році), а з 2023 року пільга буде діяти до останнього числа місяця,  в якому завершено активні бойові дії або окупацію.

Водночас законодавець передбачив можливість продовження пільги зі сплату земельного податку в індивідуальному порядку. В разі, якщо земельна ділянка є вибухонебезпечною або будинок пошкоджений чи знищений власник має подати заяву до відповідної місцевої ради. Пільга з податку на землю почне діяти з моменту ухвалення рішення відповідною радою. А це, звісно може бути далеко не відразу.

 Щодо податку на нерухомість:

для фізичних осіб звільнена від оподаткування за 2021 і 2022 роки житлова нерухомість у разі розташування її на територіях активних бойових дій або окупованих територіях (незалежно від тривалості таких подій у 2022 році), а з 2023 року пільга буде діяти до останнього числа місяця,  в якому завершено активні бойові дії або окупацію;

нежитлова нерухомість фізичних та юридичних осіб і житлова нерухомість юридичних осіб – з 1 березня по 31 грудня 2022 року у разі розташування її на територіях активних бойових дій або окупованих територіях (незалежно від тривалості таких подій у 2022 році), а з 2023 року пільга буде діяти до останнього числа місяця,  в якому завершено активні бойові дії або окупацію.

Щодо єдиного податку четвертої групи:

не нараховується та не сплачується з 1 березня 2022 року за площі земельних ділянок, розташовані на територіях активних бойових дій або окупованих територіях, до завершення таких подій.

Проте дія цієї норми не поширюється на земельні ділянки, бойові дії на яких або тимчасова окупація рф яких завершилися до 1 травня 2022 року. Теоретично під це визначення потрапляють Київська область, а також Чернігівська та Сумська області. Отже аграрії зазначених регіонів в такому разі можуть не отримати пільгу зі сплати єдиного податку.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», у Координаційному центрі з надання правової допомоги пояснили, хто звільняється від сплати податку на землю під час воєнного стану.

Автор: Ярослав Конощук 

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Надія Андрусик
    Надія Андрусик
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Ярослав Василенко
    Ярослав Василенко
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Валентин Сердюк
    Валентин Сердюк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Ігор Бахаєв
    Ігор Бахаєв
    суддя Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області