Борги перед працівниками Служби судової охорони в 1,2 млрд. гривень призведуть до фінансового колапсу судової влади – ДСА

08:40, 17 квітня 2023
У Міністерстві фінансів повідомили, що нічим допомогти ДСА не можуть.
Борги перед працівниками Служби судової охорони в 1,2 млрд. гривень призведуть до фінансового колапсу судової влади – ДСА
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У Державній судовій адміністрації повідомили, що реальні та потенційні борги перед працівниками Служби судової охорони можуть довести судову владу до фінансової катастрофи, оскільки для виплат не вистачає коштів.

Нагадаємо, що проблема виникла у 2022 році.

28 лютого 2022 року Кабінет міністрів прийняв постанову № 168, згідно з якою військовослужбовцям ЗСУ, НГУ, ГУР МО, СБУ, поліцейським, співробітникам Служби судової охорони тощо на період дії воєнного стану виплачувалась додаткова щомісячна винагорода в розмірі 30 тис. гривень. Виплата додаткової винагороди здійснювалася на підставі наказів командирів (начальників).

Однак, проблема полягає в тому, що виплати додаткової винагороди не були профінансовані для ДСА та Служби судової охорони. У підсумку, зазначена додаткова винагорода співробітникам ССО фактично не сплачувалась.  

7 липня 2022 року Кабінет міністрів вніс зміни у постанову № 168. Згідно з новою редакцією постанови, зокрема, порядок і умови виплати додаткової винагороди визначались вже керівниками відповідних міністерств та державних органів.

31 жовтня 2022 року ДСА затвердила Порядок і умови виплати співробітникам Служби судової охорони додаткової винагороди на період дії воєнного стану (наказ № 396).

Відтак, додаткова винагорода в розмірі 30 тис. гривень стала виплачуватись лише тим співробітниками ССО, які проходили службу в районах бойових дій. Відповідно по 10 тис. гривень мали отримувати інші працівники ССО.

Підставами для зазначених виплат тепер стали накази Служби судової охорони або територіальних управлінь ССО. 

У підсумку, співробітники ССО почали масово звертатись в суди з позовами, намагаючись добитись виплати встановлених раніше виплат.

За даними ДСА, в 2022 році в Службі судової охорони працювало близько 4,8 тис. співробітників. Станом на 2023 рік, в ССО працює близько 4 200 співробітників.

Станом на квітень 2023 року в судах знаходиться 3 143 позови працівників ССО. В більшості з них провадження було зупинене до розгляду Верховним Судом зразкової справи.

Однак, 6 квітня 2023 року колегія суддів Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду винесла рішення у зразковій справі та задовольнила позов співробітника ССО з Закарпатської області та зобов’язала ТУ ССО в Закарпатській області нарахувати і виплатити співробітнику Служби по 30 тис. гривень за кожен місяць, починаючи з 24 лютого 2022 року.

В ДСА зазначили про фактичну неможливість виконання зазначеного рішення суду, оскільки для цього просто немає коштів.

Як зазначив 12 квітня на засіданні Робочої групи з питань забезпечення належного фінансування судової влади заступник голови ДСА Максим Пампура, з 24 лютого по 20 січня 2023 року розмір заборгованості перед співробітниками ССО, згідно з заявленими позовами, складає 1 млрд. 152 млн. гривень.

Внаслідок можливого примусового стягнення коштів, за розрахунками ДСА, працівникам ССО потрібно буде сплатити 1 млрд. 900 млн. гривень в залежності від суми позовних вимог.

Разом з тим, Міністерство фінансів зайняло специфічну позицію, фактично зазначивши, що проблеми з виплатами співробітникам ССО, це є виключно проблемою ДСА, яку Судова адміністрація має вирішувати самостійно. 

«Територіальне управління ССО мало здійснити всі встановлені виплати. Треба було не виплачувати надбавки та якось регулювати це питання, якщо всі бачили, що необхідно виплачувати 30 тис. гривень. Бюджет судової влади на 2023 рік – 18 млрд. гривень. Відтак, гроші потрібно шукати в бюджеті судової влади. Можливо, є економія по суддівській винагороді, з огляду на те, що судді зараз звільняються. Можливо, можна буде задіяти гроші спеціального фонду в міру його наповнення», - розповіла 12 квітня директор Департаменту видатків бюджету органів влади Міністерства фінансів Людмила Рожкова.

Автор В’ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Уляна Братичак
    Уляна Братичак
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Юрій Скалозуб
    Юрій Скалозуб
    голова Чернігівського окружного адміністративного суду