Рада ухвалила новий закон про службу в органах місцевого самоврядування: як тепер стати місцевим чиновником та що для них зміниться

10:30, 3 травня 2023
Депутати ухвалили закон, яким, розширили перелік посад місцевого самоврядування, на які призначення відбуватиметься на конкурсних засадах, визначає умови кар’єрного зростання місцевих чиновників та вимоги до їхніх окладів.
Рада ухвалила новий закон про службу в органах місцевого самоврядування: як тепер стати місцевим чиновником та що для них зміниться
Фото із відкритих джерел
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому нову редакцію закону «Про службу в органах місцевого самоврядування», яка, зокрема передбачає новий порядок конкурсного відбору на посади місцевих чиновників. За відповідне рішення проголосували  263 народних депутати.

Законом визначено, що вступ на службу в органи місцевого самоврядування відбувається на конкурсній основі. Претендувати на посади місцевих чиновників можуть громадяни України, володіють державною мовою та відповідають вимогам до професійної компетентності. Йдеться, серед іншого про належний досвід роботи в органах місцевого самоврядування.

Порядок конкурсу затверджуватиметься відповідною місцевою радою  з урахуванням типового порядку. Рішення про оголошення конкурсу прийматиме керівник служби, який і створюватиме конкурсну комісію. А з оголошенням про вакансію можна буде ознайомитись на Єдиному порталі вакансій публічної служби та на офіційному вебсайті місцевої ради. Не зможуть взяти участь у конкурсі особи, які, зокрема підлягають люстрації, досягли  65 річного віку; засуджені за кримінальні правопорушення, якщо така судимість не погашена, які не пройшли спецперевірку.

Конкурс передбачатиме перевірку документів, тестування, співбесіду та/або інші види оцінювання відповідно до Порядку проведення конкурсу.

Кандидат на зайняття посади службовця місцевого самоврядування, який не згоден з його результатами має право оскаржити рішення конкурсної комісії до суду у строк, визначений законом.

При цьому оскарження рішення конкурсної комісії не зупиняє призначення переможця конкурсу на відповідну посаду в органі місцевого самоврядування.

Переможець конкурсу не пізніше ніж через 14 календарних днів з дня отримання від служби управління персоналом письмового повідомлення про результати конкурсу подає до органу місцевого самоврядування заяву про призначення та документи, передбачені частиною другою цієї статті.

Також встановлено, що срібний призер конкурсу має право на призначення на посаду без конкурсу протягом одного року, якщо посада стане вакантною, або переможець конкурсу відмовився від зайняття посади, або переможцю відмовлено у призначенні на посаду за результатами спеціальної перевірки.

Перед призначенням на посаду службовець місцевого самоврядування подає декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування(електронну декларацію), за минулий рік, якщо така декларація не подавалася раніше. Якщо особа вперше стає місцевим чиновником, то має пройти виробувальний термін до 6 місяців.

Також передбачається кар’єрне зростання для службовців органів місцевого самоврядування. Вони можуть займати вищі посади за результатами конкурсу або бути переведеним на вищу посаду, але за певних умов: відмінної оцінки за результатами оцінювання службової діяльності, у межах займаної категорії посад з урахуванням функціональної спрямованості, з урахуванням професійної підготовки і професійної компетентності та за його згодою.

Щодо зарплатні місцевого чиновника то вона складатиметься з основної зарплати (посадового окладу), додаткової зарплати (надбавки за вислугу років,  надбавки за ранг, премії, доплати за додаткове навантаження) та інших грошових виплат (допомоги до щорічної основної відпустки, допомоги для вирішення соціально-побутових питань, інших заохочувальних і компенсаційних виплат). При цьому визначені обмеження стосовно максимальних розмірів посадових окладів.

Зокрема, максимальний розмір посадового окладу службовця місцевого самоврядування, який займає посаду категорії І(керуючий справами відповідної ради), не може більш як у п’ять разів перевищувати мінімальний розмір посадового окладу службовця місцевого самоврядування, який займає посаду категорії ІІІ(головні спеціалісти місцевого самоврядування).

Звільнення з посади службовця місцевого самоврядування може відбуватися як за власним бажанням та і за ініціативою керівника. В останньому випадку особа звільняється через: скорочення штату, встановлення невідповідності займаній посаді; відсутність на роботі протягом більше ніж 120 календарних днів через лікарняний.

Крім цього законом розмежовуються посади службовців органів місцевого самоврядування та політичні посади.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», набрав чинності наказ, який передбачає заборону в поведінці держслужбовців та посадових осіб місцевого самоврядування мобінгу.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду