ДБР вилучило 68 справ в Індустріальному райсуді Дніпропетровська: що відомо

08:14, 10 травня 2023
В ДБР заявили, що судді особисто не відписують судові рішення та не вносять їх в Реєстр, однак суддя це спростовує.
ДБР вилучило 68 справ в Індустріальному райсуді Дніпропетровська: що відомо
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Суддя Індустріального районного суду міста Дніпропетровська Геннадій Кухтін 3 травня звернувся до Вищої ради правосуддя з повідомленням про втручання в діяльність судді.

Як повідомив суддя у ВРП, 27 квітня 2023 року в Індустріальний районний суд прийшли працівники Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтава.

Вони пред’явили ухвалу слідчого судді Кіровського районного суду м. Дніпропетровська про надання тимчасового доступу до речей і документів у кримінальному провадженні за ч. 3 ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж, якщо вони призвели до витоку, втрати, підробки, блокування інформації) КК.

В ухвалі Кіровського райсуду було зазначено про те, що за інформацією Управління СБУ у Дніпропетровській області, суддя Геннадій Кухтін «здійснив несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих) систем, що призвело до підробки інформації».

На підставі ухвали слідчого судді з архіву суду було вилучено 67 судових справ та проваджень, а ще одна справа була вилучена безпосередньо з кабінету судді Геннадія Кухтіна.

Вилучення справ працівникам ДБР було необхідне «для проведення експертних досліджень, а саме почеркознавчої експертизи».

Як повідомили працівники ДБР, щодо судді виникли підозри, що рішення в деяких судових справах не виносились особисто суддею і не підписувались ним.

При цьому співробітники ДБР зазначили, що за їх даними, «всі судді працюють з порушеннями», а замість суддів судові рішення в Єдиний реєстр судових рішень вносять помічники суддів.

Також, вони зазначили, що конкретна інформація надійшла в ДБР стосовно судді Геннадія Кухтіна, відтак вони будуть займатись тільки ним.

За повідомленнями в Internet, 4 лютого 2020 року, в той час, коли суддя нібито був за межами України, в Реєстр судових рішень були внесені відомості щодо 17 ухвалених ним судових рішень. 

У свою чергу Геннадій Кухтін спростував претензії ДБР. Суддя зазначив, що твердження про його відсутність на робочому місці є «завідомо неправдивою інформацією», оскільки суддя перебував на роботі повний робочий день, про що свідчать технічні записи судових засідань. Крім того, в зазначений день в суді проводилося фотографування суддів та помічників суддів на запит апеляційного суду, що є підтвердженням того, що суддя перебував на робочому місці.

Також суддя зазначив, що всі ухвалені ним рішення він особисто вносить в Реєстр судових рішень, з використанням особистих ключів доступу. Крім того, Геннадій Кухтін також повідомив, що всі ухвалені ним рішення підписані ним особисто.

Вилучення справ в суді Геннадій Кухтін пов’язує з розглядом ним резонансної справи щодо побиття кілька років тому відомого у Дніпрі активіста, який є потерпілим та раніше висловлював незгоду з прийнятими суддею ухвалами під час досудового розслідування. 

Автор: В’ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Дмитро Луспеник
    Дмитро Луспеник
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді, секретар Пленуму Верховного Суду
  • Олег Кравців
    Олег Кравців
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Тетяна Гребенюк
    Тетяна Гребенюк
    член Ради суддів України, суддя Господарського суду Харківської області
  • Олена Істоміна
    Олена Істоміна
    суддя Східного апеляційного господарського суду
  • Лариса Житняк
    Лариса Житняк
    суддя Чернігівського окружного адміністративного суду