Кабмін визначив перелік держав, громадяни яких не можуть бути електронними резидентами

12:07, 1 червня 2023
Згідно з рішенням Уряду, до переліку увійшли громадяни країн, які входять до чорного та сірого списку FATF, зокрема (станом на 2022 рік) громадяни Албанії та Туреччини, а також громадяни РФ, Північної Кореї та Ірану.
Кабмін визначив перелік держав, громадяни яких не можуть бути електронними резидентами
Джерело фото: banki.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Кабінет Міністрів ухвалив постанову, якою визначив підстави для відмови у набутті громадянами іноземних держав статусу електронного резидента. Відповідне рішення було ухвалене на засіданні Уряду 26 травня.

Згідно з документом до переліку держав, громадяни яких можуть набути статусу електронного резидента не включається країна-агресор, тобто РФ.

Також не можуть стати електронними резидентами громадяни країн, які перебувають у чорному та сірому списку FATF, тобто стосовно яких застосовуються посилені заходи належної перевірки та/або контрзаходи з метою захисту міжнародної фінансової системи від постійних та значних ризиків відмивання коштів, фінансування тероризму та фінансування розповсюдження зброї масового знищення або держави, що за висновками FATF мають «стратегічні недоліки у боротьбі з відмиванням грошей».

Станом на 2022 рік у «сірому» списку FATF перебували: Албанія; Барбадос; Буркіна Фасо; Камбоджа; Кайманові острови; Демократична Республіка Конго; Гібралтар; Гаїті; Ямайка; Йорданія; Малі; Марокко; Мозамбік; Панама; Філіппіни; Сенегал; Південний Судан; Сирія; Танзанія; Туреччина; Уганда; Об'єднані Арабські Емірати; Ємен.

До «чорного списку» FATF віднесено КНДР, М’янма та Іран.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», наприкінці жовтня 2022 року Президент України Володимир Зеленський підписав закон, який передбачає запровадження інституту електронних резидентів.

Підписаним законом передбачається такий механізм отримання статусу електронного резидента:

1) Реєстрація на порталі чи в додатку «Дія» та проходження фінансової та безпекової перевірки;

2) Якщо перевірка пройдена успішно, особа набуває статусу е-резидента, стаючи платником податку третьої групи та отримує електронний цифровий підпис;

3) Дистанційне відкриття рахунку в банку. Банк, в якому відкрито рахунок, буде податковим агентом е-резидента.

Передбачається, що електронний резидент сплачуватиме 5% від доходу, якщо оборот не перевищуватиме лімітів для третьої групи ФОП та 15% понад ліміти. Однак це поширюватиметься на зовнішньоекономічні контракти з експортом послуг.

Закон набув чинності 1 квітня 2023 року.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Прилипчук
    Олександр Прилипчук
    суддя Сумського окружного адміністративного суду