Скасування пільгового оподаткування: Податкова служба роз’яснила, як відбуватиметься перехід бізнесу зі сплати єдиного податку за ставкою 2%

13:01, 15 червня 2023
Закон про скасування пільгового 2% податку для підприємців ще не ухвалено Радою, але Податкова служба вже надала своє роз’яснення.
Скасування пільгового оподаткування: Податкова служба роз’яснила, як відбуватиметься перехід бізнесу зі сплати єдиного податку за ставкою 2%
Фото із відкритих джерел
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Державна податкова служба роз’яснила, як відбуватиметься перехід суб’єктів господарювання зі сплати єдиного податку за ставкою 2% (спрощеної системи оподаткування з особливостями) після прийняття законопроекту 8401.
Нагадаємо, 29 травня Верховна Рада ухвалила за основу урядовий законопроект 8401 щодо скасування пільгового 2% податку для підприємців, відновлення проведення документальних перевірок, повернення штрафних санкцій за порушення використання РРО.

Скасування пільг мало відбутися з 1 липня 2023 року.

Втім, потім виявилося, що ухвалити в цілому законопроект не встигають. Голова Комітету Ради з питань податкової політики Данило Гетманцев, в свою чергу, повідомив деталі змін до цього законопроекту, який все ж набуде чинності, але з 1 серпня.


Разом з тим, хоча й закон ще не ухвалено, у ДПС уже надали роз’яснення. Його прокоментувала член Комітету Ради з питань податкової політики Ніна Южаніна.

«Процес буде не таким уже й автоматичним.
 
Платники третьої групи, які сплачували єдиний податок за ставкою 5%, дійсно автоматично вважатимуться такими, що застосовують систему оподаткування, на якій перебували раніше.
 
Новостворені суб’єкти господарювання (ті, що з’явилися з березня 2022 року) у разі зміни ставки повинні подати до ДПС відповідну заяву не пізніше, ніж за 15 календарних днів до початку календарного кварталу.
Якщо йдеться про ІІІ квартал 2023 року, то заяву слід подати до 15 червня.
 
Суб’єкти господарювання, які були платниками податку на прибуток, але після скасування спрощеної системи з особливостями мають намір залишитися платниками єдиного податку третьої групи зі ставкою 3 або 5% (за умови відповідності критеріям, зокрема щодо граничного обсягу річного доходу – 7,5 млн грн для третьої групи), мають подати до контролюючого органу дві заяви:
у першій заповнити пункт 5.5 «Відмова від спрощеної системи оподаткування»;
у другій (яку необхідно подати за 15 календарних днів до початку ІІІ кварталу 2023 року) – заповнити пункт 5.1 «Обрання або перехід на спрощену систему оподаткування» з 01.07.2023 та підпункт 5.1.1, у якому зазначити третю групу та обрану ставку єдиного податку залежно від реєстрації платником ПДВ.
 
При цьому податківці звертають увагу, що платник на загальній системі може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви один раз протягом календарного року.
Тобто платники податку на прибуток, які обрали спрощену систему з особливостями в 2023 році, не зможуть скористатися можливістю повторно зареєструватися платниками єдиного податку третьої групи зі ставкою 3 або 5% у 2023 році.
 
Принаймні тепер зрозуміло, чому податківці так наполегливо останнім часом обдзвонюють платників із проханням якомога швидше визначитися із системою оподаткування», - пояснила Ніна Южаніна.

Згодом вона додала, що «з роз’яснення ДПС про перехід суб’єктів господарювання зі сплати єдиного податку за ставкою 2% (спрощеної системи оподаткування з особливостями), опублікованого на сайті податкової 12 червня, виходить, що сьогодні, 15 червня, закінчується термін подання заяв, щодо яких у мене купа питань.
 
Але ще важливіше: закон не прийнятий в цілому, не підписаний, не опублікований.
То підприємці повинні вангувати, коли це станеться? Чи писати заяви на свій страх і ризик, щоб, якщо що, «не вилетіти» зі спрощеної системи оподаткування?» - задалася питанням депутат. Вона також додала, що «голова комітету вже написав, щоб заяву поки не подавали».

Нижче наводимо сам текст роз’яснення ДПС.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва