За фактом втручання прокуратури в роботу суду Донецької області відкрили справу

12:30, 16 серпня 2017
Вища рада правосуддя внесла Генеральній прокуратурі подання у зв'язку з невнесенням до ЄРДР відомостей про напад на Селидівський міський суд Донецької області.
За фактом втручання прокуратури в роботу суду Донецької області відкрили справу
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

П'ятеро суддів зазначеного суду повідомили про втручання в їх діяльність.

Про це повідомляє прес-служба ВРП.

Так 27 червня 2017-го і 11 липня цього ж року до Вищої ради правосуддя надійшли повідомлення суддів Селидівського міського суду Донецької області Володимира Черкова, Лілії Пирогової, Віктора Капітонова, Зоряни Коліщук, Ірини Владимирської про втручання в їх діяльність по здійсненню правосуддя з боку прокуратури Донецької області та інших невстановлених осіб.

У повідомленні 27 червня 2017 року підкреслено, що судді Селидівського міського суду Донецької області у зв'язку з розглядом численних кримінальних проваджень по ст. 110, 258-3, 258-5 Кримінального кодексу України відчувають тиск з боку працівників прокуратури Донецької області.

Зокрема, прокурори зазначеної прокуратури фактично дестабілізують роботу суду шляхом:

  • безпричинних неявок на судові засідання;
  • зловживання процесуальними правами;
  • передачі в суд обвинувальних актів, що не відповідають вимогам закону і з порушенням правил територіальної підсудності.

При цьому представлені прокурорами апеляційні скарги до відповідних судових рішень в зазначених кримінальних провадженнях містять негативні висловлювання на адресу суддів та критичну оцінку прийнятих ними рішень.

Крім того, в мережі Інтернет з'явилася публікація під назвою «Лжеправосудіе — захист сепаратизму», в якій висловлювалися сумніви в неупередженості суддів Селидівського міського суду Донецької області при розгляді зазначеної категорії кримінальних справ, звинувачення в пособництві сепаратизму і терористичній діяльності шляхом винесення виправдувальних вироків щодо осіб , обвинувачених в тероризмі і сепаратизмі, а також образливі і принизливі висновки щодо здійснення правосуддя суддями цього суду у цілому.

Вищевикладені факти, на думку суддів зазначеного суду, є втручанням прокуратури Донецької області в здійснення ними правосуддя з метою спонукання до винесення неправосудних процесуальних рішень і обвинувальних вироків у зазначеній вище категорії кримінальних проваджень.

У повідомленні суддів від 11 липня 2017 року, крім викладеного, додатково зазначається, що 7 липня 2017 року приблизно о 12:00 біля будівлі суду група невідомих осіб з прапорами з написом «Національний корпус» шляхом проведення вуличної акції з погрозами на адресу суддів та заявами про прийняття більш радикальних заходів в разі винесення виправдувального вироку вимагали винесення неправосудного рішення.

На думку суддів, інтернет-публікація і події спровоковані окремими працівниками прокуратури Донецької області з метою уникнення відповідальності за несумлінне виконання своїх службових і процесуальних обов'язків.

Як зазначив доповідач у справі — член Ради Андрій Овсієнко, перевіркою встановлено, що відносно подій, що мали місцем 7 липня 2017 біля будівлі Селидівського міського суду Донецької області, керівником апарату цього суду в той же день подано заяву в Селидівське відділення поліції Покровського відділу поліції ГУНП в Донецькій області, однак за результатами його розгляду працівники поліції склали висновок про відсутність ознак кримінального злочину в викладених в заяві фактах.

На засіданні 15 серпня 2017-го Вища рада правосуддя з метою забезпечення незалежності суддів і авторитету правосуддя за результатами розгляду повідомлень суддів Селидівського міського суду Донецької області прийняла рішення внести ГПУ подання про притягнення до встановленої законом відповідальності осіб, якими допущені бездіяльність по невнесенню до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей за заявою керівника апарату Селидівського міського суду Донецької області від 7 липня 2017 року довкола подій, які мали місць про в той же день у будівлі зазначеного суду.

Що стосується інших фактів, ВРП не встановила ознак втручання в діяльність суддів по здійсненню правосуддя.

Нагадаємо, сьогодні, 16 серпня, Вища рада правосуддя розглянула повідомлення про втручання в діяльність суддів трьох районних судів Луганської області щодо здійснення правосуддя.

Крім того 8 серпня ВРП розглянула повідомлення суддів апеляційного суду Одеської обл. про втручання в їх діяльність.

Як раніше повідомляла «Судово-юридична газета» ВРП визнала звернення депутата Кам'янець-Подільської міської ради Хмельницької області Дмитра Костюковича втручанням в діяльність судді.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Уляна Братичак
    Уляна Братичак
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Юрій Скалозуб
    Юрій Скалозуб
    голова Чернігівського окружного адміністративного суду