Які результати боротьби з корупцією в Україні

15:30, 15 серпня 2017
За рік роботи НАЗК була завершена перевірка 39 е-декларацій і 4 матеріали передані в НАБУ.
Які результати боротьби з корупцією в Україні
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Голова Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Наталія Корчак відзвітувала за рік виконаної роботи.

Вона зазначила, що весь процес роботи Агентства протягом року відбувався під пильною увагою не тільки українського, а й міжнародного співтовариства. Робота органу супроводжувалася критикою, як з боку громадських, так і з боку представників влади. Незважаючи на це, НАЗК вдалося пройти етап становлення і навіть уявити результати діяльності.

За рік діяльності за результатами планових та позапланових перевірок керівникам держпідприємств, міністерств та установ НАЗК винесло 15 приписів щодо усунення причин та умов, пов'язаних з корупційними ризиками. З них 5 приписів — керівникам 5 міністерств, 6 приписів — керівникам центральних органів виконавчої влади, 4 приписи — керівникам органів місцевого самоврядування. У НАЗК 15 приписів за рік вважають вагомим результатом.

Також було складено 276 адміністративних протоколів про порушення, пов'язані з корупцією. «Якщо подивитися за кількістю робочих днів, — каже Наталія Корчак, — вийде, що кожен день ми складали по одному протоколу». За 150 протоколами винесені судові рішення не на користь порушників. 60 протоколів очікують судового рішення або знаходяться на стадії апеляційного оскарження. За предметними ознаками 67 протоколів складено відносно порушення процедур врегулювання конфлікту інтересів і обмежень щодо подарунків. 180 протоколів складено стосовно керівників політичних партій в частині порушення правил фінансування цих партій. У частині неподання декларацій складено 28 протоколів.

Відносно е-декларування голова НАЗК зазначили наступне. На сьогодні до Єдиного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого управління подано 1 млн 271 тис. 196 документів. Перевірити їх усі силами своїх співробітників НАЗК можливості не має. Через те, що в Міністерстві юстиції України не дають Агентству доступ до реєстрів, вимагаючи конкретизації їх переліку, декларації припадає перевіряти вручну. Поки проводиться 313 повних перевірок по 244 суб'єктам декларування. 39 перевірок вже завершені. 4 справи направлено в Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) для прийняття рішення в порядку ст. 214 Кримінального кодексу.

Беручи до уваги ситуацію, що склалася, в НАЗК планують перш за все перевіряти декларації осіб щодо яких надійшли повідомлення про ненадання або несвоєчасне надання е-декларацій. За рік таких повідомлень надійшло 23 тис. 293. І це число теж не підйомне для співробітників НАЗК.

Автор:
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олег Проскурняк
    Олег Проскурняк
    голова Господарського суду Чернівецької області
  • Ольга Черниш
    Ольга Черниш
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду