«Перспективи відповідальності здаються слабкими», – WSJ про проблеми в притягненні до відповідальності у військових злочинах солдат РФ

14:01, 25 липня 2022
Україна розслідує понад 16 000 випадків ймовірних воєнних злочинів.
«Перспективи відповідальності здаються слабкими», – WSJ про проблеми в притягненні до відповідальності у військових злочинах солдат РФ
Джерело фото: PHOTO: ADRIENNE SURPRENANT/MYOP FOR THE WALL STREET JOURNAL
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Україна розслідує понад 16 000 випадків ймовірних воєнних злочинів. За даними Нацполіції, виявлено понад 7500 підозрюваних, звинувачення пред'явлено 127 і лише 15 з них перебувають під вартою. Про це, розповідаючи історії мешканців звільненого села Ягідне під Черніговом, пише The Wall Street Journal.

На фотографіях, зроблених під час місячної окупації Ягідного, видно підвал, де мешкали жителі. Коли слідчі виміряли простір, вони виявили, що на кожну з 341 людини, включаючи 73 дітей, припадало менше половини квадратного метра. За словами мешканців, через відсутність вентиляції у підвалі було важко дихати. Коли за кілька днів після початку окупації стали вмирати найслабші, мешканці написали свої імена на стіні поряд із календарем, відраховуючи дні, проведені в полоні.

Джерело фото: wsj.com

Джерело фото: wsj.com 

Після втечі окупантів з півночі України наприкінці березня слідчі знайшли журнал із фото та особистими даними солдатів 55-ї мотострілецької бригади армії Росії.

За словами прокурора Сергія Крупка, із 1000 солдатів, які пройшли через Ягідне, близько 100 брали участь у затриманні мешканців села. Близько 60 із них є в журналі.

Джерело фото: wsj.com 

Наразі прокуратура здебільшого закінчила збір речових доказів на місцях злочинів та встановлення того, що відбувалося під час окупації. Зараз головне завдання — виявити підозрюваних та пов'язати їх із конкретними злочинами.

Видання зазначає, що деякі жертви, які все ще не оговталися від пережитого, не хочуть вказувати пальцем на солдатів через побоювання за життя.

Як пише видання, жителі мало знали про солдат, які тримали їх у полоні. За словами жителів, більшість пересічних солдатів у селі виглядали так, ніби вони є вихідцями зі Східної Азії.

Керував усіма офіцер із позивним «Паук», його рідко бачили. Інший офіцер, якого місцеві згадували як особливо жорстокого, мав позивний «Кльон». Жоден ыз них не мав знаків на уніформі, а деякі солдати приховували свої обличчя.

WSJ зазначає, що для виявлення підозрюваних використовують усе, що можна. Фото та відео окупантів у соцмережах перевіряються американською програмою розпізнавання облич Clearview AI.

За словами Леоніда Тимченка, начальника відділу інформаційно-аналітичного забезпечення Нацполіції, у Київській області відеодоказів достатньо: «В Ірпені та Бучі надійшло багато даних з приватних камер.., за допомогою цієї інформації ми змогли ідентифікувати багатьох російських солдатів».

В Ягідному камер спостереження не було.

Так, видання пише, що у місті Тростянець Сумської області 48-річний місцевий житель розповів слідчим, що у березні його п'ять діб тримали у підвалі вокзалу разом із іншими чоловіками. За його словами, їх неодноразово били, а на його зап'ястях досі залишилися шрами — руки були зв’язані.

Але оскільки у чоловіків весь час були зав'язані очі, вони не можуть упізнати викрадачів. Прокуратурі відомо, що на станції знаходився 1-й танковий полк, але не відомо, що це була за дивізія.

За словами Крупко, з приблизно 100 причетних до затримання людей у Ягідному звинувачення висунуто поки що лише дев'ятьом.

Встановити відповідальність за загибель цивільних поза школою ще складніше, тому що немає свідків, зазначили у виданні. Навіть коли солдатів ідентифікують, «перспективи відповідальності здаються слабкими», зауважує WSJ.

Залишивши Ягідне, 55-та мотострілецька бригада ЗС РФ вирушила під Ізюм у Харківській області, а звідти, можливо, повернулася до Росії. Крупко загуглив ім'я одного з солдатів, упізнаного жителями селища, і знайшов статтю про повернення його тіла до Тиви.

«Багато жителів вважають, що це більш чіткий кінець, ніж обвинувальні висновки та заочні суди. Член сільради Юрій, який упізнав одного із солдатів, і не бажавший називати його повне ім’я, сказав, що вважав би за краще, щоб російські солдати були вбиті, а їхні тіла залишилися на українській землі, "щоб удобрювати нашу землю"», – резюмували у WSJ.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших події.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Микола Мазур
    Микола Мазур
    суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Олександр Сарбей
    Олександр Сарбей
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області