ПЦУ просить Вселенського патріарха позбавити Кирила престолу

16:05, 28 липня 2022
У листі Синоду наголошується, що ідеологія сучасної РПЦ містить загрозу не лише для України, але й для цілого православного світу.
ПЦУ просить Вселенського патріарха позбавити Кирила престолу
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Священний Синод Православної церкви України звернувся листом до Вселенського патріарха архієпископа Константинополя Варфоломія, у якому просить позбавити московського патріарха Кирила, який проповідує расистське вчення про "русскій мір", престолу.

Лист щодо притягнення російського патріарха до канонічної відповідальності і позбавлення його патріаршого престолу схвалений на засіданні Священного Синоду ПЦУ 27 липня 2022 р. та оприлюднено на офіційному сайті ПЦУ.

У зверненні зазначається, що 15 березня цього року, у Неділю православ’я була оприлюднена Декларація про "русскій мір", у якій зазначається, що "русскій мір" — це неправославна, єретична доктрина, близька до вчення етнофілетизму, що було засуджене на Константинопольському соборі 1872 року.

Священний синод ПЦУ наголошує, що "заперечення свободи цілих народів поєднується у світогляді патріарха Кирила та його однодумців з расистською за своїм духом теорією, відповідно до якої Росія та "русскій мір" є чимось принципово кращим та вищим за інші народи, а історичні сусіди Росії — українці та білоруси — мають право на існування та майбутнє винятково як частина російської дійсності". Як зазначається, цілком логічною у рамках цієї расистської концепції, що ділить народи та держави на "справжні" та "штучні", виглядає і принципове заперечення права народу України на повну канонічну церковну самостійність (автокефалію) та власне державне буття.

"Разом з тим важливо розуміти, що ідеологія сучасної РПЦ містить загрозу не лише для України, але й для цілого православного світу… Починаючи як мінімум з жовтня 2018 року, усі дії патріарха Кирила підпорядковані конкретній політичній меті. Він прагне радикально збільшити присутність РПЦ за межами Росії, максимально послабити Вселенський Патріархат та грекомовні Помісні Церкви й у такий спосіб нав’язати православному світові гегемонію і диктат Московського патріарха", - йдеться в листі.

Синод звертається до Варфоломія з проханням: засудити доктрину "русского міра" та визнати її єретичною; кваліфікувати дії патріарха Кирила, який відкрито і однозначно публічно схвалює та підтримує війну Росії проти України, як схизматичні та позбавити його права посідати Московський патріарший престол.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Вадим Коротун
    Вадим Коротун
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді