Вищий антикорсуд заарештував екснардепа Скуратовського

12:39, 5 січня 2023
ВАКС заарештував ексголову Комітету Ради, підозрюваного у заволодінні правом вимоги банку на понад 128 млн грн.
Вищий антикорсуд заарештував екснардепа Скуратовського
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Вищий антикорупційний суд узяв під варту колишнього народного депутата від Радикальної партії Сергія Скуратовського.

Так, 4 січня Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід колишньому народному депутату, який очолював один із комітетів Ради 8 скликання. Слідчий суддя ВАКС вирішив відправити депутата під варту з можливістю внесення застави у 40,26 млн грн. Про це повідомляє пресслужба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Правоохоронні органи не називають імені підозрюваного, але за повідомленням ЗМІ, йдеться про Сергія Скуратовського — екснардепа Верховної Ради 8 скликання від Радикальної партії Олега Ляшка. Тоді Скуратовський очолював Комітет Ради з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства, а перед цим був депутатом Київської обласної ради.

Так, за версією слідства, у 2012 році депутат взяв 200 млн грн у кредит для будівництва житлового комплексу на околиці Києва.

У 2019 році нардеп, будучи фактичним власником низки юридичних осіб, здійснював забудову земельної ділянки на околиці Києва. Будівництво проводилося за кредитні кошти під заставу збудованого в майбутньому багатоквартирного житлового комплексу, земельних ділянок та низки особистих порук (в тому числі і самого народного обранця).

З метою уникнення іпотечних зобов’язань та отримання можливості продати збудовану житлову нерухомість народний депутат із залученням начальника відділення Головного слідчого управління СБУ (на теперішній час особа обіймає керівну посаду в Центральному апараті ДБР), керівника підрозділу АРМА, керівництва державного підприємства «Сетам», а також оцінювачів організував протиправне відчуження права вимоги банківської установи через відповідне Нацагентство та держпідприємство.

Особи використовували підроблені офіційні документи, надавали та отримували неправомірну вигоду. Завдяки чому врешті домоглися викупу вказаної нерухомості за заниженою вартістю на підконтрольну юридичну особу.

Висновками експертиз підтверджено, що реалізація цієї злочинної схеми заподіяла банківській установі шкоди понад 112 млн грн – саме така сума складає різницю між реальною вартістю та тою, яку сплатили зловмисники.

Дії осіб кваліфіковані за ознаками злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 3, 4 ст. 358, ч. 2 ст. 364, ч. 3 ст. 368, ч. 3 ст. 369 КК України.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Дмитро Луспеник
    Дмитро Луспеник
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді, секретар Пленуму Верховного Суду
  • Олег Кравців
    Олег Кравців
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Любов Калініченко
    Любов Калініченко
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Тетяна Гребенюк
    Тетяна Гребенюк
    член Ради суддів України, суддя Господарського суду Харківської області
  • Олена Істоміна
    Олена Істоміна
    суддя Східного апеляційного господарського суду