Кабмін провів засідання: які рішення ухвалили 2 червня

14:23, 2 червня 2023
Уряд вніс зміни до Порядку обчислення середньої зарплати для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням та затвердив схему посадових окладів працівників Вищої школи публічного управління та її регіональних підрозділів.
Кабмін провів засідання: які рішення ухвалили 2 червня
Фото: kmu.gov.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У п’ятницю, 2 червня, Кабінет міністрів провів засідання. Про це повідомив представник КМУ у Верховній Раді Тарас Мельничук.

- Затверджено Порядок ведення Національного реєстру викидів та перенесення забруднювачів.  Порядком визначено положення про функціональні можливості Реєстру, електронний кабінет користувача, встановлено вимоги до створення та внесення даних (інформації) до Реєстру, визначено порядок реєстрації та особливості внесення даних (інформації) до Реєстру про обʼєкти, які знаходяться в експлуатації операторів, подання звітності оператором та подання довідок про дифузні джерела тощо.

- Визначено, що розмір внеску, який сплачується субʼєктами аудиторської діяльності на користь Органу суспільного нагляду за аудиторською діяльністю, становить (без урахування податку на додану вартість) 1 відсоток суми винагороди за договорами з надання аудиторських послуг з обовʼязкового аудиту фінансової звітності або інших обовʼязкових завдань. Надміру сплачені субʼєктами аудиторської діяльності суми внесків на користь Органу суспільного нагляду за аудиторською діяльністю можуть зараховуватися у рахунок майбутніх платежів. Визнано такою, що втратила чинність Постанову КМУ від 10.04.2019 N 313 «Про розмір внеску, що сплачується субʼєктами аудиторської діяльності на користь Органу суспільного нагляду за аудиторською діяльністю».

- Внесено зміну в додаток до постанови КМУ від 25.11.2015 N 971 «Про затвердження переліку органів державної влади, що підлягають безоплатній охороні Національною гвардією». Включено Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України до переліку органів державної влади, що підлягають безоплатній охороні Національною гвардією України (у звʼязку з реорганізацією Мінрегіону шляхом приєднання до Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України).

-  Затверджено схему посадових окладів працівників Вищої школи публічного управління та її регіональних підрозділів (відділень) (у коефіцієнтах) та ставки погодинної оплати праці осіб, які залучаються до науково-педагогічної діяльності у Вищій школі публічного управління та її регіональних підрозділах (відділеннях). Надано право директору Вищої школи публічного управління у межах затвердженого фонду оплати праці установлювати працівникам посадові оклади відповідно до схеми посадових окладів.

- Установлено, що оплата праці залучених для забезпечення належних умов роботи тимчасових слідчих комісій і тимчасових спеціальних комісій ВРУ фахівців, з якими укладається строковий трудовий договір, у тому числі преміювання, проводиться в межах кошторису ВРУ в порядку та розмірах, встановлених для керівника секретаріату комітету ВРУ та головного консультанта секретаріату комітету ВРУ, передбачених постановою КМУ від 18.01.2017 N 15 «Питання оплати праці працівників державних органів».

- Внесено зміни до постанови КМУ від 26.10.2011 N 1105 «Деякі питання надання платних послуг Головним управлінням та підрозділами урядового фельдʼєгерського звʼязку Державної служби спеціального звʼязку та захисту інформації». Уточнено перелік платних послуг, що надаються Головним управління урядового фельдʼєгерського звʼязку Держспецзвʼязку і підрозділами урядового фельдʼєгерського звʼязку Держспецзвʼязку шляхом його доповнення терміном «офіційна кореспонденція».

- Внесено зміни до ряду актів КМУ, які визначають порядок використання бюджетних коштів за бюджетними програмами, в частині визначення головного розпорядника бюджетних коштів шляхом заміни у текстах нормативно-правових актів КМУ Міністерства розвитку громад та територій (Мінрегіон) на Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури (Мінінфраструктури).

- Внесено зміну до Типових вимог до осіб, які претендують на зайняття посад державної служби категорії «А», затверджених постановою КМУ від 02.07.2016 N 448. Змінено один компонент вимоги «Лідерство» «створення культури відкритості та відповідальності» на компонент вимоги «створення культури відкритості та відповідальності, культури нульової толерантності до корупції».

- Внесено, з урахуванням положень статей 12, 14, 30 ЗУ «Про Державний бюджет України на 2023 рік», а також ЗУ від 01.04.2023 N 3035-IX «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України», зміни до Порядку спрямування коштів державного дорожнього фонду з метою визначення напрямів спрямування у 2023 році коштів державного дорожного фонду. Передбачено, серед іншого, що бюджетні кошти спрямовуються на формування державного фонду внутрішніх водних шляхів; оновлення рухомого складу для перевезення пасажирів, будівництва та реконструкції обʼєктів інфраструктури субʼєктів господарювання залізничного транспорту державного сектору економіки, як виняток, у 2023 році; фінансове забезпечення заходів з розвитку аеродромної інфраструктури, у тому числі завершення будівництва, реконструкції аеродромної та енергетичної інфраструктури, задіяної y забезпеченні належного функціонування Міжнародного аеропорту «Львів» імені Данила Галицького, та фінансове забезпечення заходів із забезпечення безпеки дорожнього руху відповідно до державних програм, як виняток, у 2023 році; фінансове забезпечення заходів функціонування і розвитку внутрішніх водних шляхів та інфраструктури внутрішнього водного транспорту, як виняток, у 2023 році.

- Затверджено Положення про веб-портал «Дія. Цифрова громада». Положенням передбачено, що веб-портал створюється з метою надання місцевим держадміністраціям, іншим державним органам, органам місцевого самоврядування, фізичним та юридичним особам інформації, необхідної для планування та здійснення заходів, спрямованих на цифровий розвиток, цифрову трансформацію і цифровізацію на місцевому та регіональному рівні. У Положенні визначено завдання, функціональні можливості, субʼєкти і структура зазначеної платформи, зміст інформації на ній та порядок її внесення. Міністерству цифрової трансформації доручено забезпечити створення та введення в експлуатацію веб-порталу «Дія. Цифрова громада».

- Внесено зміни до постанов КМУ від 23.02.2011 N 137 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для захисту від шкідливої дії вод сільських населених пунктів та сільськогосподарських угідь, в тому числі в басейні р. Тиса у Закарпатській області» і від 23.05.2018 N 401 «Деякі питання використання коштів у сфері управління водними ресурсами». Зміни дозволять вдосконалити механізм використання бюджетних коштів, зокрема коштів державного фонду розвитку водного господарства, передбачених на вирішення проблем, повʼязаних з водним фактором. Зокрема, спрощено процедуру проходження документів. Визначено алгоритм, який передбачає участь басейнових рад у формуванні пропозицій до планів заходів.

- Затверджено Порядок надання державній службі зайнятості інформації, необхідної для організації працевлаштування осіб з інвалідністю. Внесено зміни до постанов КМУ від 13.01.2007 N 70 «Деякі питання реалізації норм Законів України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» та «Про зайнятість населення» та від 01.02.2015 N 96 «Про затвердження Положення про Державну службу України з питань праці». Визнано такими, що втратили чинність, Порядок реєстрації підприємств, установ, організацій та фізичних осіб, що використовують найману працю, та Порядок подання підприємствами, установами, організаціями та фізичними особами, що використовують найману працю, звітів про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю та інформації, необхідної для організації їх працевлаштування. Знято з Держпраці повноваження зі здійснення державного контролю за додержанням підприємствами, установами, організаціями, у тому числі підприємствами, організаціями громадських обʼєднань осіб з інвалідністю, фізичними особами, які використовують найману працю, законодавства про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю в частині реєстрації у Фонді соціального захисту осіб з інвалідністю та подання звітів про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю.

- Внесено зміни до Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням. Доповнено перелік поважних причин, відповідно до якого під час обчислення середньої заробітної плати для розрахунку страхових виплат календарні дні, не відпрацьовані з цих причин, виключаються із розрахункового періоду застрахованої особи, періодом, протягом якого працівник проходив строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або проходив військову службу за контрактом під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення, коли за ним не зберігався середній заробіток за такий період і не сплачувався роботодавцем єдиний внесок.

- Затверджено Порядок та умови надання у 2023 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на створення мережі спеціалізованих служб підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі.

- Передано цілісні майнові комплекси Державного навчального закладу «Київське обласне вище професійне училище харчових технологій та ресторанного сервісу», Державного професійно-технічного навчального закладу «Рокитнянський професійний ліцей», Державного професійно-технічного навчального закладу «Білоцерківський професійний ліцей» та Державного професійно-технічного навчального закладу «Бородянський професійний аграрний ліцей» у спільну власність територіальних громад Київської області.

- Затверджено Державну цільову соціальну програму протидії торгівлі людьми на період до 2025 року.

- Включено до Реєстру індустріальних (промислових) парків індустріальний парк «Вестерн Індастріал».

- Внесено зміни у додаток 23 до розпорядження КМУ від 03.01.2023 N 8 «Про погодження розподілу додаткової дотації на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоровʼя між місцевими бюджетами у 2023 році» з метою розподілу нерозподіленого залишку додаткової дотації в обсязі 64,2 млн грн між бюджетами територіальних громад Чернівецької області задля підвищення рівня фінансового забезпечення місцевих бюджетів області.

- Здійснено в межах загального обсягу бюджетних призначень, передбачених Міністерству культури та інформаційної політики на 2023 рік у загальному фонді державного бюджету, перерозподіл видатків споживання шляхом зменшення їх обсягу за програмою «Виробництво та трансляція телерадіопрограм для державних потреб, збирання, обробка та розповсюдження офіційної інформаційної продукції, фінансова підтримка системи державного іномовлення України» на 10 млн. гривень та збільшення їх обсягу за програмою «Підготовка кадрів для сфери культури і мистецтва закладами фахової передвищої та вищої освіти»на 10 млн. гривень. Кошти планується спрямувати на покриття першочергових потреб для забезпечення поточної діяльності Харківської державної академії дизайну та мистецтв, зокрема на оплату праці з нарахуваннями.

- Підтримано пропозицію Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, щодо спрямування залишків коштів, джерелом формування яких були надходження спеціального фонду державного бюджету від внесків на регулювання, які сплачуються субʼєктами господарювання, що провадять діяльність у сферах енергетики та комунальних послуг, відповідно до статті 13 ЗУ «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг», утворених станом на 01.01.2023 та не використаних до 01.05.2023, у загальній сумі 80 млн. гривень за спеціальним фондом державного бюджету на здійснення заходів у сфері оборони, у тому числі Головному управлінню розвідки Міністерства оборони на програму «Розвідувальна діяльність у сфері оборони» - 40 млн. гривень та Міністерству внутрішніх справ (Національній гвардії) на програму «Забезпечення виконання завдань, функцій та підготовка кадрів Національної гвардії України» 40 млн. гривень.

- Доручено Міністерству аграрної політики та продовольства відкрити рахунок у Національному банку з метою залучення добровільних внесків (благодійних пожертв) від фізичних та юридичних осіб приватного права та/або публічного права для фінансового забезпечення заходів з надання гуманітарної допомоги державам Африки та Азії.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Надія Гончар
    Надія Гончар
    суддя Черкаського апеляційного суду
  • Олександр Ковальчук
    Олександр Ковальчук
    суддя Вінницького апеляційного суду