Аліменти на дітей: як стягнути виплати з безробітної особи

12:18, 3 серпня 2023
В Мін’юсті назвали особливості виконання рішень про стягнення аліментів з особи, яка має статус безробітної.
Аліменти на дітей: як стягнути виплати з безробітної особи
Джерело фото: Дебет-Кредит
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Відповідно до законодавства України, батьки або особи, які їх замінюють, зобов'язані несуть відповідальність за створення умов, необхідних для всебічного розвитку дитини  та утримувати дитину до досягнення нею повноліття.  А також законом не передбачено звільнення платника аліментів від зобов’язання щомісячної сплати аліментів на утримання дитини в разі втрати роботи, – повідомляє пресслужба Міністерства юстиції.

Аліменти стягуються з боржника у розмірі, визначеному виконавчим документом, але не менше мінімального гарантованого розміру, передбаченого Сімейним кодексом України.

Заборгованість за аліментами, присудженими у частці від заробітку, визначається виходячи з фактичного доходу, який платник аліментів одержував за час, протягом якого не провадилося їх стягнення, незалежно від того, одержано заробіток в Україні чи за кордоном.

Якщо у боржника відсутні доходи і він не працює, поряд з тим у виконавця відсутні відомості про сплату аліментів, — він нараховуватиме заборгованість, виходячи із середньої заробітної плати працівника для даної місцевості.

Якщо боржник перебуває на обліку в центрі зайнятості як безробітний і отримує допомогу по безробіттю — то з такої соціальної допомоги виконавцем стягуються присуджені аліменти.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду