СБУ викрила «кадирівця», який катував українських полонених і вимагав гроші із сімей за припинення тортур

23:03, 28 вересня 2023
Служба безпеки виявила «кадирівця», причетного до масових катувань в Запорізькій області.
СБУ викрила «кадирівця», який катував українських полонених і вимагав гроші із сімей за припинення тортур
Джерело фото: СБУ
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Служба безпеки України розкрила особу ще одного російського окупанта, який брав участь у масових катуваннях військовополонених та мирних мешканців на тимчасово окупованій території Запорізької області. Зловмисником є полковник Зелімхан Агмерзоєв, командир 3-ї роти полку поліції федерального управління позавідомчої охорони військ російської гвардії Чеченської республіки. Про це повідомили в СБУ.

Після захоплення Мелітопольського району Агмерзоєв очолив каральні загони, які були відповідальні за жорстокі репресії на тимчасово окупованій території. Під його команду підлеглі використовували жорстокі методи катування українських військовополонених та мирних мешканців окупованих населених пунктів.

Агмерзоєв особисто зв'язувався з близькими родичами своїх жертв та вимагав гроші у обмін на припинення фізичних знущань над полоненими та викраденими людьми. Документовано, що він вимагав 500 тисяч гривень від дружини військового ЗСУ, який опинився в полоні російських окупантів під час боїв на південному фронті.

У разі несплати грошей, Агмерзоєв погрожував покалічити та вбити українського полоненого. Крім того, він також вимагав 20 тисяч американських доларів від близьких двох викрадених мешканців району, обіцяючи "гарантії" відпустити їх, припинивши знущання.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили Агмерзоєву підозру за статтями Кримінального кодексу України, що стосуються порушення законів і звичаїв війни, вчиненого за попередньою змовою групою осіб. Зараз тривають комплексні заходи для притягнення його до відповідальності за злочини проти України. Незалежно від часу та місця перебування зловмисника, його буде знайдено та покарано.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду