У законопроєкті про мобілізацію є норми, що суперечать Конституції, — омбудсмен Дмитро Лубінець

21:12, 27 грудня 2023
Омбудсмен звернув увагу на те, що у документі йдеться про заборону на операції з нерухомістю та керування особистим транспортом.
У законопроєкті про мобілізацію є норми, що суперечать Конституції, — омбудсмен Дмитро Лубінець
Фото: РБК
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як відомо, Кабмін в особі Міністерства оборони зареєстрував у Верховній Раді законопроект про посилення мобілізації 10378. В ньому містяться обмеження для ухилянтів і передбачена можливість електронних сповіщень. Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець зазначив, що цей законопроєкт містить норми, що суперечать Конституції України.

"У цьому законопроєкті, на мій погляд, є норми, які суперечать Конституції. Я прямо буду про це писати, коли цей законопроєкт зайде офіційно на погодження до мене", - сказав він в ефірі телемарафону.

Омбудсмен звернув увагу на те, що у документі йдеться про заборону на операції з нерухомістю, керування особистим транспортом, використання грошових коштів.

"Це пряма норма Конституції: людина не може бути обмежена у своїх правах. Якщо людина офіційно володіє, наприклад, будинком, то не можемо ми на рівні закону заборонити їй продати цей будинок або купити інший. Це прямо суперечитиме Конституції", - пояснив Лубінець.

Також він зауважив, що Україна не мож дійти до того стану, що воюючи проти рф, перетвориться на щось, схоже на рф, "коли не діятимуть ні закони, ні норми, а Конституція перетвориться просто на папірець".

Раніше «Судово-юридична газета» публікувала повний текст законопроекту.

Також ми повідомляли, як зміниться перелік осіб, які мають право на відстрочку від призову.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Оксана Карпенко
    Оксана Карпенко
    суддя Черкаського апеляційного суду
  • Елла Сгара
    Елла Сгара
    суддя Східного апеляційного господарського суду