В Україні розширили можливості декретної відпустки: ключові зміни

11:31, 16 лютого 2024
Уряд України збільшив тривалість декретної відпустки для жінок.
В Україні розширили можливості декретної відпустки: ключові зміни
Джерело фото: blog.portmone
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

В Україні кожна жінка має можливість оформити декретну відпустку, повідомляє Уряд. Згідно з повідомленням, тривалість цієї відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами становить 126 днів, з яких 70 днів припадає на період до народження дитини, а решта 56 днів - після. У випадку ускладнень під час пологів або народження двох або більше дітей тривалість відпустки збільшується до 70 днів. Про це йдеться в повідомленні Уряду.

Зазвичай жінкам надається відпустка з 30 тижнів вагітності. Проте для жінок, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, цей строк скорочується до 27 тижнів вагітності.

Для отримання декретних виплат необхідно подати заяву та листок непрацездатності не пізніше, ніж через шість місяців з моменту завершення відпустки. Сума цих виплат розраховується відповідно до середньоденної зарплати та кількості календарних днів декретної відпустки.

Також надається допомога від обох роботодавців для жінок, які працюють за сумісництвом. Для отримання цієї допомоги потрібно подати заяву, копію листка непрацездатності та довідку про доходи за основним місцем роботи.

Українські жінки можуть самостійно визначити дату початку декретної відпустки після 30 тижня вагітності. Якщо вони планують продовжувати працювати після цього терміну, їм необхідно подати заяву під час першого візиту до лікаря після 30 тижня вагітності. У разі народження до зазначеної у заяві дати, декретний листок буде сформований відповідно до дати пологів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Володимир Бондарчук
    Володимир Бондарчук
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Ілля Марущак
    Ілля Марущак
    суддя Господарського суду Чернівецької області