У Мінсоцполітики пояснили, чому пенсії проіндексували на 8%, хоча обіцяли на 13%

22:29, 9 березня 2024
Українцям пояснили питання показника підвищення пенсій у березні.
У Мінсоцполітики пояснили, чому пенсії проіндексували на 8%, хоча обіцяли на 13%
Фото: 24tv.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У Міністерстві соціальної політики пояснили громадянам, чому пенсії проіндексували з березня на 8%, хоча раніше була інформація про 13%. Відповідь на це питання оприлюднили у пресслужбі відомства.

Зазначається, що розмір індексації розраховують за визначеною законодавством формулою, при цьому зважають на два показники: інфляція за попередній рік; зростання середньої заробітної плати за минулі три роки.

Відомство наголошує, що у серпні 2023 року, коли велася робота над держбюджетом на 2024 рік, врахували прогнозний показник інфляції – 14,7%, проте за результатами року економіка продемонструвала кращі показники, отже темпи інфляції суттєво зменшились.

«Отже індексацію обрахували з огляду на остаточні офіційні значення: інфляції – 5,1%; зростання середньої заробітної плати за 2021-2023 роки –  10,81%. Отже, її розмір змінився і тепер становить 8%. Проте ця цифра є вищою за показник зростання цін у 2023 році», - пояснили у міністерстві.

Зазначимо, що у березні індексацію пенсій вперше провели одночасно для всіх пенсіонерів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва