Чи експортує Україна електроенергію, – в Укренерго відповіли на спекуляції

15:29, 27 червня 2024
Голова НЕК «Укренерго» спростував чутки про експорт електроенергії з України.
Чи експортує Україна електроенергію, – в Укренерго відповіли на спекуляції
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Україна вже більше місяця переживає період постійного дефіциту енергії, через що не експортує електроенергію. Про це заявив голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький в інтервʼю hromadske. Він відзначив, що існують поширені помилкові твердження в соцмережах про експорт електроенергії з України.

«Я хочу підкреслити важливий момент, бо навколо цього питання багато спекуляцій. Я з великим подивом читаю дописи в соцмережах, в яких показують фізичні перетоки електроенергії з України, відображені на сайті ENTSO-E, і стверджують, що нібито це експорт», — каже посадовець.

За словами Кудрицького, фізичні перетоки електроенергії через Україну насправді є транзитними. Наприклад, енергія може транспортуватись з Румунії через Україну до Угорщини через обмеженість зв’язків у румунській енергосистемі. Це означає, що електроенергія входить в Україну та виходить з неї без затримок, не залишаючись в українській системі.

«Деякі люди бачать, умовно, 100 МВт на кордоні між Україною та Угорщиною — і помилково чи свідомо пишуть: «Значить, Україна експортує. Нас дурять. Нам вимикають світло, а самі продають електроенергію за кордон». Це не так. У цьому разі ми просто транзитом передаємо електроенергію, не використовуючи власні ресурси. Це не наш експорт», — підкреслив Кудрицький.

Він наголосив, що Україна не втрачає свої ресурси через цей транзит, а лише функціонує як транзитний коридор для електроенергії, що не використовується внутрішньо.

Щоб переконатися в нульовому експорті, Кудрицький рекомендує перевірити спеціальну вкладку на сайті ENTSO-E, де відображаються торгові операції. Це підтверджує, що електроенергія не виходить з України в Європу, а навпаки — Європа постачає електроенергію до України.

Таким чином, спекуляції щодо експорту у соцмережах є недостовірними, а Україна залишається в умовах енергетичного дефіциту, не здійснюючи зовнішніх продажів електроенергії.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Андрій Ланкевич
    Андрій Ланкевич
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Андрій Гулик
    Андрій Гулик
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Галина Морська
    Галина Морська
    суддя Херсонського окружного адміністративного суду
  • Марина Лозинська
    Марина Лозинська
    суддя Солом'янського районного суду міста Києва
  • Ольга Кравчук
    Ольга Кравчук
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду