Коли порушення авторських прав спростовується словником

13:36, 26 липня 2017
Експерти розповіли про те, як за допомогою словника можна встановити відсутність порушення авторських прав.
Коли порушення авторських прав спростовується словником
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Найбільш поширені судові суперечки, що виникають у сфері порушення авторських прав на твір, його частина або назва, стосуються мультиплікаційних персонажів. Про це експерти говорили в ході круглого столу «Як бачу, так і читаю: особливості правового захисту назви твору, слогана і шрифту».

Часто, як зазначила суддя Господарського суду міста Києва Оксана Марченко, предметом подібних розглядів стають авторські права на героїв мультфільмів «Маша і Ведмідь», «Капітошка», «Фіксіки». Найбільш частими порушеннями є продаж тематичних іграшок, написи на інших, в основному дитячих, творах, реклама послуг і ін.

Розглядаючи такі справи, судді, як правило, беруть до уваги те, наскільки іграшка або напис асоціюється саме з мультиплікаційним героєм. Наприклад, персонаж «Маша» завжди викликає стійкі асоціації, навіть якщо це другосортна китайська лялька. А ось ведмідь не завжди може асоціюватися саме з «Ведмедем» з мультфільму.

Також в цій категорії справ нерідкі і «дорослі» суперечки. Найбільш гучною справою стала справа, що стосується використання слова «Шансон». Одна з радіостанцій заявила свої права на це слово і зажадала заборонити третім особам користуватися ним в своїх цілях. Справа пройшла всі судові інстанції і, врешті-решт, Вищий господарський суд України вказав у своєму рішенні, що радіостанція не є автором слова «Шансон». Щоб це встановити, досить просто відкрити словник.

Читайте також: «В яких випадках назва твору може охоронятися авторським правом».

 

Автор:
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олег Проскурняк
    Олег Проскурняк
    голова Господарського суду Чернівецької області
  • Ольга Черниш
    Ольга Черниш
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду