Як відновити документи на землю

10:47, 25 серпня 2017
Адвокат розповів про порядок відновлення втрачених документів на нерухоме майно.
Як відновити документи на землю
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Перша рекомендація: як тільки Ви отримали будь-які документи на нерухомість, в т. ч. на землю, зробіть якісні (бажано кольорові) копії паперів і зберігайте їх окремо від оригіналів.

Якщо оригінали документів втрачені, то потрібно пройти процедуру їх відновлення. Адже для здійснення, наприклад, угоди купівлі-продажу землі нотаріус обов'язково зажадає саме оригінали паперів. На жаль, існують різні шахрайські схеми з використанням оригіналів документів, коли людина говорить про те, що вона втратила, а насправді зберегла собі оригінал і намагається практично одночасно зробити 2 продажу, скориставшись затримкою в появі інформації в електронному реєстрі.

Відновлення паперів слід почати з публікації в пресі, бажано в газеті «Урядовий кур'єр» або іншому державному друкованому органі. Оскільки у Вас збереглася копія даного документа, то потрібно обов'язково вказати в оголошенні про втрату паперів, їх докладні реквізити (на чиє ім'я і коли був виданий документ, його реєстраційний номер), а також де, коли і за яких обставин Ви втратили ці оригінали.

Після публікації оголошення Вам разом з екземпляолм газети потрібно звернутися до державного органу, який видав земельний акт. Другий оригінал документа обов'язково зберігається в архіві районного управління земельних ресурсів, тому Ви можете отримати дублікат держакту на землю. Відповідний штемпель вказується на акті і видно всім учасникам здійснення угоди купівлі-продажу.

Раніше «Судово-юридична газета» роз'яснила, коли необхідно вирішувати земельні спори в судовому порядку, які існують будівельні норми і як відновити документацію на земельну ділянку, на що звертати увагу при отриманні кадастрового номера на земельну ділянку.

Нагадаємо, керівник Міністерства юстиції України Павло Петренко вимагає об'єднати земельний реєстр з реєстром нерухомості.

Автор:
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Андрій Іванов
    Андрій Іванов
    суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області
  • Галина Бондаренко
    Галина Бондаренко
    суддя Голосіївського районного суду міста Києва
  • Ольга Кролевець
    Ольга Кролевець
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Сергій Стефанишин
    Сергій Стефанишин
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області