Делегація від України у ПАРЄ збирається оскаржити повноваження росіян

11:32, 25 января 2021
Парламентська асамблея Ради Європи сьогодні відновлює роботу.
Делегація від України у ПАРЄ збирається оскаржити повноваження росіян
Источник фото: DW
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Сьогодні, 25 січня, після річної перерви, відновлює роботу  Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ). Зимова сесія відбудеться у так званому гібридному форматі, що передбачає як особисту, так і дистанційну присутність членів національних делегацій.  Про це інформує Deutsche Welle.

Кожен, хто заходитиме до будівлі Палацу Європи, повинен буде здати експрес-тест на COVID-19.

Парламентська делегація України ухвалила рішення взяти особисту присутність у сесії та прибула до Страсбурга повним складом. Під час відкриття сесії, коли відбувається формальне затвердження повноважень національних делегацій, українські депутати та парламентарі з Литви, Латвії, Естонії та Грузії планують ініціювати процедуру оскарження повноважень делегації Росії. Про це DW повідомила голова делегації України Марія Мезенцева.

Для того, щоб це зробити, необхідно, щоб щонайменше 30 депутатів від п'яти країн підвелися зі своїх місць у залі чи повідомили про це головуючого у формі онлайн. Один із депутатів має оголосити підстави такого оскарження. Згідно з регламентом ПАРЄ, причинами для оскарження можуть бути процедурні проблеми або істотні підстави. Такими вважаються порушення статті 5 Статуту РЄ, у якій йдеться про те, що кожна країна-член має поважати принцип верховенства права та гарантувати всім своїм громадянам захист їхніх прав та основних свобод.

Якщо ініціатива знаходить необхідну підтримку, то питання підтвердження повноважень розглядатиме моніторинговий чи регламентний комітет ПАРЄ. У своїй резолюції комітет може рекомендувати асамблеї підтвердити повноваження, не підтвердити їх або підтвердити з обмеженнями.

Російську делегацію позбавляли права голосу у квітні 2014 року після анексії Криму. Після того ці санкції кілька разів продовжувалися, оскільки Росія відмовлялася виконати вимоги кількох резолюцій ПАРЄ, серед яких були припинення анексії Криму та збройної агресії на Донбасі. На знак протесту делегація Держдуми відмовилася брати участь у сесіях ПАРЄ, а Москва припинила виплати своєї частини внеску до бюджету Ради Європи.

Щоб повернути російську делегацію в ПАРЄ у червні 2019 року, асамблея внесла зміни до свого регламенту, які скасували усі серйозні санкції проти національних делегацій у вигляді позбавлення права голосу, виступів та представництва в асамблеї.

Раніше ми повідомляли, що ексголова делегації у ПАРЄ Ліза Ясько публічно посварилася з колегою по «Слузі народу».

Також ПАРЄ прийняла нову санкційну процедуру для країн, що здійснили порушення.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва