ДБР та захист прав журналістів

13:25, 3 июля 2020
Особлива увага ДБР приділяється запобіганню неналежному та несвоєчасному реагуванню уповноважених державних органів та їх посадових осіб на злочини, скоєні стосовно журналістів.
ДБР та захист прав журналістів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Олександр Бабіков,

Перший заступник Директора Державного бюро розслідувань.   

Серед основних аспектів діяльності Державного бюро розслідувань є забезпечення безпеки журналістів та протидія злочинам, що вчиняються проти журналістів з боку суб’єктів, підслідних ДБР.

Варто відмітити, що за період з серпня 2019 до червня 2020 року ДБР зареєстровано 31 кримінальне провадження за фактами вчинення кримінальних правопорушень щодо журналістів. Переважна кількість вказаних кримінальних проваджень була зареєстрована у 2019 році, з них на даний час закрито 7 за частиною першою статті 284 Кримінального процесуального кодексу України. Водночас у 24 кримінальних провадженнях досудове розслідування триває, у 2 з них правопорушникам повідомлено про підозри. Як свідчить кримінальна статистика, великий відсоток серед злочинів проти журналістів належить таким суб’єктам, як працівники правоохоронних органів. Важко уявити, але силовики, яких закон безпосередньо уповноважив захищати осіб, котрі здійснюють професійну журналістську діяльність, самі вдаються до правопорушень, заподіюють тілесні ушкодження потерпілим, пошкоджують їх майно. Звідси така категорія посадовців перебуває на особливому контролі ДБР. 

Поряд із цим, не сприяє комплексному захисту журналістів той факт, що з 1 липня цього року кримінальні правопорушення, відповідальність за які передбачена статтею 171 «Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів» Кримінального кодексу (КК) України, стали належати до кримінальних проступків, а отже, взагалі не може йтися про призначення винним покарання у вигляді позбавлення волі. Більше того, нагадаємо, що 11 червня 2020 року Конституційний Суд України ухвалив своє рішення про неконституційність статті 375 «Постановлення суддею (суддями) завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови» КК України, де серед кваліфікуючих ознак цього складу злочину зазначалося про вчинення вказаного протиправного діяння з метою перешкоджання законній професійній діяльності журналіста.

Чи виправдана окреслена вище ситуація? Глибоко переконаний, що ні, але за таких умов законодавець повинен посилювати кримінально-правовий захист журналістів, а не вдаватися до спірної гуманізації кримінальної відповідальності в цьому напрямку.

Зі свого боку ДБР готове долучитися до розробки та експертизи відповідних проєктів законів.

На виконання вимог Рекомендацій парламентських слухань «Безпека діяльності журналістів в Україні: стан, проблеми і шляхи їх вирішення», затверджених Постановою Верховної Ради України від 14 січня 2020 року № 456-ІХ, розслідування злочинів, скоєних стосовно журналістів, перебуває на постійному контролі у керівництва ДБР. З метою реалізації зазначених Рекомендацій декілька представників Бюро направлені для участі в роботі міжвідомчої робочої групи, склад якої буде затверджено наказом Генерального прокурора.

Задля підвищення професійного рівня в контексті забезпечення безпеки журналістів, заборони втручання у професійну журналістську діяльність і розслідування фактів нападів на журналістів та інших представників засобів масової інформації слідчі ДБР у своїй діяльності керуються необхідними науково-методичними джерелами та відповідними аналітичними звітами. Особлива увага ДБР приділяється запобіганню неналежному та несвоєчасному реагуванню уповноважених державних органів та їх посадових осіб на злочини, скоєні стосовно журналістів.      

Окрім цього, натепер формуються оперативні підрозділи ДБР. Завершення комплектування оперативними працівниками дасть змогу ДБР ефективно розслідувати злочини проти журналістів та журналістської діяльності.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва