Електронний суд: актуальні проблеми, шляхи їх вирішення та перспективи реформування

11:26, 11 ноября 2021
Впровадження електронного судочинства наразі є не юридичною новацією, а вимогою часу.
Електронний суд: актуальні проблеми, шляхи їх вирішення та перспективи реформування
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Андрій Калараш,

суддя Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду,

спеціально для «Судово-юридичної газети».

Глобальні виклики у надзвичайних умовах пандемії показали, що саме цифрові технології здатні спростити життя людей та забезпечити дотримання їх прав у новій реальності існування людства. Глобальна діджиталізація охопила всі сфери життя, включаючи і правосуддя. Цифровізація роботи судів є запорукою протидії зловживанням у сфері судочинства, поліпшення доступності, відкритості та справедливості судового розгляду.

Жодна країна в світі ще повністю не перевела судочинство в електронну форму, тож поняття «електронний суд» охоплює різні технології, які застосовуються в судочинстві. Електронний суд — це не штучний інтелект, а насамперед судові процедури в електронній формі, тобто всі комунікації та документи проходять в цифровому форматі, проте судові рішення виносять люди — судді.

Такі технології досить ефективно використовувались в Україні з 2012 року (саме тоді було ухвалено перший документ у цій царині - Наказ Державної судової адміністрації про затвердження Тимчасового регламенту обміну електронними документами між судом і учасниками судового процесу). На сучасному етапі необхідність розвитку електронного судочинства передбачена Стратегією розвитку системи правосуддя та конституційного судочинства на 2021 – 2023 роки, затвердженою Указом Президента України. 

На сьогодні електронний суд в Україні (еСуд)— це комп'ютерна програма у складі Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС), яка забезпечує обмін процесуальними документами в електронній формі між усіма учасниками судового процесу та покликана допомогти реалізації режиму Paperless (відмови від використання паперових документів) на національному рівні.

Інструменти електронного судочинства в Україні 

Базовим інструментом доступу до послуг електронного судочинства для громадян є сервіс  «Електронний суд». За допомогою його кожен учасник судового процесу має технічну можливість взаємодіяти з судом через власний електронний кабінет (еКабінет) (https://id.court.gov.ua). 

Послуги електронного судочинства охоплюють сплату судового збору онлайн, отримання інформації щодо стадій розгляду судових справ, отримання інформації з Єдиного державного реєстру судових рішень, відправку учасникам судового процесу процесуальних документів електронною поштою. 

У рамках інтеграції сервісів «Електронний суд» та послуг порталу «Дія» вже проходить випробування послуга отримання повідомлень про судові засідання у додатку «Дія». В розробці ще три послуги: отримання копії судового рішення, для учасника процесу; отримання копії виконавчого рішення та подальшого його надсилання до виконавчої служби в електронному вигляді; можливість сплати судового збору та штрафів за адміністративне  порушення. 

Для збільшення охоплення громадян послугами електронного судочинства за допомогою вебпорталу електронних послуг «Дія» (https://diia.gov.ua/) ухвалено порядок електронної інформаційної взаємодії з Єдиним державним реєстром судових рішень (ЄДРСР).  Тепер громадяни зможуть отримувати у додаток «Дія» повідомлення про засідання, у якому беруть участь.

Актуальні проблеми електронного судочинства в Україні та шляхи їх подолання

Повноцінна цифровізація роботи суду і досі до деякої міри гальмується, оскільки чинне процесуальне законодавство України досі містить норми, які гальмують впровадження нових інструментів цифровізації судочинства.

По-перше, це – обов'язковість друкувати електронні звернення, отримані через еСуд, що створює значні труднощі за відсутності персонального кабінета учасника справи в  еСуді. По суті, направлення документів в електронному вигляді наразі практично тільки дублює паперовий варіант. Для вирішення цієї проблеми необхідно терміново внести зміни до процесуальних кодексів щодо механізмів електронного суду.

По-друге, наразі на законодавчому рівні ще не до кінця врегульовано надсилання повідомлень на електронну пошту, або до еКабінету. Надсилання повідомлень до еКабінету було легалізовано тільки з ухваленням Положення про ЄСІТС та повноцінного запуску модулів системи, починаючи з жовтня цього року. 

По-третє, і досі спостерігається низька залученість у використанні еСуду з боку державних органів виконавчої влади. Варіантом вирішення цієї проблеми є запровадження обов'язковості використання еСуду хоча б для первинних звернень.  

По-четверте, не передбачено можливість направлення справи в електронному вигляді до апеляційного чи касаційного суду, а також можливість направлення виконавчого листа в електронному вигляді.

По-п’яте, в Україні ще досі спостерігається відносно невисока довіра громадян до електронних послуг та значна інерція у процесі цифрової трансформації суспільства.  Відповідно виникає нагальна потреба активізувати інформування громадян про порядок використання електронних сервісів.

Нарешті, гостро стоїть питання відповідності технічного оснащення та програмного забезпечення судових установ, з тим, щоб вони могли повноцінно бути залученими до електронного судочинства. 

Висновки

Успішне впровадження цифрових технологій у роботу системи органів судової влади є запорукою інтеграції нашої країни до світових економічних та інформаційних процесів.

Діджиталізація роботи судів – це ефективність, прозорість і значна економія коштів та людських ресурсів. Впровадження світових стандартів електронного правосуддя може стати успішним лише за умови конструктивної взаємодії всіх причетних гравців, передусім державних установ, та рішучих кроків законодавців, спрямованих на автоматизацію та оптимізацію робочих процесів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Youtube «Право ТВ», а також на нашу сторінку в Facebook та на Інстаграм, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва