В ЄСПЛ підтвердили право всіх громадян отримувати суспільно важливу інформацію

20:55, 31 марта 2021
Суд розглянув справу «Юрій Чумак проти України».
В ЄСПЛ підтвердили право всіх громадян отримувати суспільно важливу інформацію
Джерело фото: 5.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Інформація про нормативно-правові акти є такою, що становить суспільний інтерес, адже зачіпає велику категорію осіб. Рішення національних судів були недостатньо мотивовані, не надавали достатню оцінку доводам скаржника, а також взагалі не містять будь-якої оцінки пропорційності обмеження на доступ до інформації. На цьому наголосив Європейський суд з прав людини у рішенні у справі «Юрій Чумак проти України» (№ 23897/10), повідомляє «ECHR. Ukrainian Aspect» з посиланням на «Вгору».

За часів президентства Леоніда Кучми почали з’являтися укази під грифами: «опублікуванню не підлягає», «не для друку». При цьому в офіційних джерелах згадувалися лише номери цих нормативних актів. Практику перейняв і наступник Л.Кучми – Президент Віктор Ющенко. Запити про отримання інформації стосовно цих актів ігнорувалися.

Заступник редактора аналітичного бюлетеня “Права людини» Юрій Чумак подав позов проти Президента, вимагаючи визнати його бездіяльність та просив зобов’язати надати відповідь на запит щодо змісту нормативно-правових актів. Адже бездіяльність гаранта порушила право читачів бути поінформованими про ведення державних справ.

Коли розгляд справи в суді добігав кінця, Ю.Чумак отримав формальну відповідь з секретаріату Президента, де посилались на технічні причини затримки із відповіддю і повідомили, що для отримання певної категорії інформації з реєстру нормативно-правових актів необхідний дозвіл СБУ.

Після цього суд констатував неправомірність затримки у наданні відповіді, але при цьому інші вимоги залишив без задоволення.

Закриті укази Ю.Чумак так і не зміг отримати, хоча направляв запити до Мін’юсту та оскаржував рішення. У 2009 році Вищий адміністративний суд України постановив, що «інформація, яку вимагає Ю.В. Чумак, є конфіденційною і не стосується його особисто чи здійснення його прав та інтересів, а тому ненадання цієї інформації не порушило прав, свобод та законних інтересів позивача».

Цікаво, що Кабмін у березні 2008 року та в серпні 2010 року таки відкрив для публічного доступу 1139 нормативно-правових актів, позначених грифом «опублікуванню не підлягає» та сім документів «не для друку». 294 текстів отримали гриф «для службового користування». 854 укази, що мали гриф «опублікуванню не підлягає» розсекретив Президент у грудні 2008 року та в листопаді 2009 року.

Однак, Ю.Чумак звернувся до Європейського суду з прав людини. Посилаючись на статтю 10 (свобода вираження поглядів) Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, він  скаржився на відмову надати йому інформацію, яка була підтримана національними судами.

Суд у Страсбурзі констатував порушення статті 10, вирішивши, що виявлення порушення складало достатню справедливу сатисфакцію будь-якої моральної шкоди, яка могла бути завдана заявникові.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, які справи ЄСПЛ буде розглядати швидше після запровадження нової системи пріоритетів розгляду.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді