Повне перезавантаження НАЗК: Рада ухвалила рішення

16:29, 2 октября 2019
Чинний склад НАЗК буде розпущений з дня набуття законом чинності.
Повне перезавантаження НАЗК: Рада ухвалила рішення
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У середу, 2 жовтня, депутати Верховної Ради підтримали у другому читанні і в цілому законопроект №1029 про перезавантаження Національного агентства по запобіганню корупції (НАЗК).

Голову агентства, згідно з документом, призначатиме уряд за результатами відкритого конкурсного відбору. Ухвалений законопроект передбачає відмову від колегіальної відповідальності членів НАЗК, вона буде покладена на голову агентства.

Чинний склад НАЗК буде розпущений з дня набуття законом чинності. Будуть достроково звільнені керівник апарату і його заступники, а також члени громадської ради при НАЗК.

Протягом п'яти днів після набуття чинності законом Кабінет міністрів має призначити тимчасово виконуючого обов'язки голови НАЗК.

У рамках перезавантаження агентство має отримати повний доступ до реєстрів для автоматичної перевірки декларацій. Проект закону також покликаний усунути деякі інші недоліки, які містяться в законі про запобігання корупції, в тому числі виключення, що дозволило депутатам Верховної Ради IX скликання не подавати декларацію при вступі на посаду.

Також буде скасовано необхідність подавати декларації представниками громадськості та особами, які не здійснюють функції держави або місцевого самоврядування.

Крім цього, ухвалений законопроект скасовує держфінансування партій, які не подолали 5%-й прохідний поріг на парламентських виборах. Законопроект передбачає, що щорічно партіям виділятимуть соту частину від мінімальної зарплати, помноженої на кількість виборців по багатомандатному виборчому округу на останніх виборах до Ради. Раніше цей коефіцієнт становив дві сотих.

Зазначимо, фракція політичної партії «Голос» утрималася під час голосування за проект закону №1029 через «відсутність рішення про фінансування позапарламентських політичних партій — ця норма сприяла б зниженню рівня залежності партій від фінансування приватними донорами, створенню умов для чесної міжпартійної конкуренції та зниження політичної корупції».

«Позицію «Голосу» підтримали й інші політичні сили парламенту. Цей проект також отримав зауваження Головного науково-експертного управління. В результаті проект закону 1029 підтримала лише монобільшість», — йдеться у повідомленні «Голосу».

«Єдина пропозиція, що зупинила нашу фракцію голосувати за — це те, що ми цим проектом закону вбиваємо можливість мати незалежні від олігархів політичні партії. Бо ми забрали в них фінансування.

Ми знайдемо кошти і без олігархів. Але як парламентська сила ми будемо шукати всі доступні методи, щоб зберегти і розвинути механізм державного фінансування», — заявив народний депутат України Ярослав Юрчишин.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» повідомляла, що нового отримав законопроект №1029 про перезавантаження НАЗК перед другим читанням

Також відомо, який висновок зробили експерти щодо законопроекту Зеленського про НАЗК.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде