Зеленського просять ветувати Закон «Про повну загальну середню освіту»

13:58, 13 февраля 2020
У зверненні наголошено, що реалізація норм про обмеження права на роботу педагогів, які отримають пенсію за віком, призведе до звільнення понад 70 000 працівників.
Зеленського просять ветувати Закон «Про повну загальну середню освіту»
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Профспілка працівників освіти і науки звернулася до Президента України Володимира Зеленського з вимогою застосувати право вето щодо Закону «Про повну загальну середню освіту», прийнятого 16 січня 327 народними депутатами України, з його дискримінаційними та антиконституційними норми. Про це інформує офіційний сайт профспілки.

У зверненні наголошено, що реалізація норм про обмеження права на роботу педагогів, які отримають пенсію за віком, призведе до звільнення до 1 липня 2020 року понад 70 000 вчителів, вихователів та інших педпрацівників.  В окремих регіонах їх частка сягає 30%, що спричинено низьким рівнем заробітної плати недотриманням законодавства про оплату праці, мізерною пенсією. Такі нововведення загрожують ситуації, що у школах не буде кому викладати відповідні предмети.

Надання права створювати ліцеї лише обласним радам та радам міст, населення яких становить більше 50 тисяч, позбавить права та можливості здобувати повну загальну освіту за місцем проживання учням навіть у містах, не кажучи вже про сільських дітей. Зважаючи, що лише у сільській місцевості у поточному навчальному році налічується 9970 одиниць 10-11 класів, під скорочення підуть приблизно 20 000 вчительських ставок. Під таке ж скорочення попадуть тисячі ставок вчителів, які передбачаються на 10-11 класи міських шкіл, населення яких менше 50 тисяч, а також селищ міського типу.

Викликає обурення педагогів, батьків закриття санаторних шків, у яких одночасно здобувають освіту та поправляють своє здоров’я й лікуються діти з психоневрологічними захворюваннями, хворими на сколіоз, цукровий діабет, із захворюваннями серцево-судинної системи, з малими формами туберкульозу та іншими. У прийнятому законі є ще низка проблемних положень, які потребують вилучення та врегулювання.

У зверненні наголошено, що стаття 22 Конституції України забороняє при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод.

Неврахування позиції Профспілки унеможливить забезпечення гарантованого Конституцією України безоплатного здобуття повної загальної середньої освіти, дотримання трудових прав працівників закладів загальної середньої освіти, особливо з числа працюючих пенсіонерів — вчителів.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що очікує вчителів та дітей: група депутатів проаналізувала ухвалений закон «Про загальну середню освіту».

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді