Депутати Ради продовжують розглядати правки до законопроекту про ринок землі, трансляція

10:00, 6 марта 2020
Розпочнеться засідання «годиною запитань до Уряду».
Депутати Ради продовжують розглядати правки до законопроекту про ринок землі, трансляція
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У п’ятницю, 6 березня, відбудеться чергове пленарне засідання третьої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання, яке розпочнеться «годиною запитань до Уряду», на якому планується розглянути питання про стан реформи місцевого самоврядування та децентралізації в Україні.

У цей день Верховна Рада планує продовжити розгляд у другому читанні проекту Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» № 2178-10.

Окрім того, заплановано розглянути в першому читанні проект Закону «Про внесення зміни до статті 364 Кримінального кодексу України щодо уточнення ознак окремих злочинів у сфері службової діяльності» № 2621.

На порядку денному на цей день також три проекти постанов, що стосуються парламентських слухань:

  • 2789 — Проект Постанови про Рекомендації парламентських слухань на тему: «Проблеми формування прожиткового мінімуму в Україні».
  • 3100 — Проект Постанови про проведення парламентських слухань на тему: «Про засади державної політики сталого розвитку України».
  • 3027 — Проект Постанови про проведення парламентських слухань на тему: «Стан реалізації засад антикорупційної політики в Україні».

14:20 Головуючий закрив пленарне засідання. 10-13 березня народні депутати працюють в комітетах, комісіях і фракціях.


13:47 Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук повідомив про створення у Верховній раді кількох міжфракційних депутатських об’єднань.


13:20 Народні депутати виступають із заявами, повідомленнями, пропозиціями у «Різному».


12:44 За результатами голосування усі правки, на яких наполягали автори, відхилено. Загалом парламентарії розглянули 3298 правки з 4018 правок законопроекту № 2178-10. Розгляд правок буде продовжено на наступних пленарних засіданнях.


12:32 Після закінчення перерви народні депутати продовжили розгляд правок про внесення змін до статті 13 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень». Правки стосувалися: заборони до проведення та встановлення результатів Всеукраїнського референдуму стосовно купівлі-продажу земель сільськогосподарського призначення, внесення запису до Державного реєстру прав щодо вартості нерухомого майна та речових прав на нього чи розміру плати за користування нерухомим майном за відповідними правочинами; внесення вартості набуття права на нерухоме майно чи розмір плати за користування нерухомим майном (або відмітка про безоплатне користування майном) до Державного реєстру прав під час державної реєстрації набуття прав тощо.


12:00 Головуючий оголосив перерву в засіданні.


11:49 Народні депутати розглядають правки про внесення змін до статті 13 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».


11:44 Парламентарії розпочали розгляд з головування за правку № 3183. Правка не була підтримана.


11:43 Народні депутати продовжують розглядати правки до законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення № 2178-10.


11:36 Глава Уряду також відповів на інші запитання депутатських фракцій і груп та на запитання народних депутатів, зокрема стосовно наступних тем: закриття для судноплавства вод тимчасово окупованого Криму; бюджетна децентралізація і міжбюджетні трансферти; доступність соціальних об’єктів для населення і поганий стан доріг; заповнення вакансій в Уряді; перегляд бюджету і виконання соціальних зобов’язань; децентралізація і місцеве самоврядування; другий етап медичної реформи, доступність опорних лікарень; підняття промисловості; розвиток закладів культури в умовах децентралізації; тарифи на газ для населення; виплата заборгованості із зарплат шахтарям; робота митниці і використання сканерів; підвищення довіри Уряду; повернення надходжень від податків громадам; розробка законодавства про префектів; створення місцевих громад; провадження політики гендерної рівності; тарифна диференціація для регіонів.

На цьому «година запитань до Уряду» завершилася.


11:20 Так, за його словами, формуванням спроможних територіальних громад планується охопити всю Україну. «Вже сформовано 1045 ОТГ із 1400 орієнтовно, які планується створити». Планується, що у жовтні цього року будуть проведені вибори уже у всіх громадах»,  повідомив він, додавши: «До кінця березня планується 100% регіонів охопити перспективними планами, а наразі такі плани ще не подали три області».

Глава Уряду також повідомив, що по всій Україні створено плани розташування об’єктів соціальної інфраструктури в регіонах згідно з визначеними нормативами про їх доступність. Зараз проводиться обговорення питання щодо формування близько 100 районів або округів.

Денис Шмигаль поінформував про найбільш дискусійні питання, які стосуються розподілу повноважень між органами місцевого самоврядування і органами виконавчої влади, а також процес напрацювання законопроектів для їх вирішення.

Він наголосив на обов’язковості прийняття сільськими, селищними та міськими радами статутів територіальних громад та запровадження дієвих форм участі жителів ОТГ у вирішенні питань місцевого значення.

Прем’єр-міністр окремо зупинився на законодавчому забезпеченні завершення реформ, підкресливши, що наразі організовано широкі дискусії з громадянським суспільством, «щоб подальша дискусія в парламенті була предметною і ми не мали сумнівів, що пропозиції, які розглядаються, підняті від людей і від громад». 


11:08 Глава Уряду також відповів на запитання народних депутатів.


11:02 Денис Шмигаль також повідомив, що прямих витрат державного бюджету на утримання тимчасово окупованих територій немає, однак є опосередковані. Щодо загальної суми таких витрат, він сказав, що це потрібно підрахувати.


10:40 Прем’єр-міністр наголосив, що промислового постачання води в Крим не буде. Водночас він зазначив: «Ми будем постачати у разі необхідності або гуманітарної загрози українцям воду для господарських потреб, для пиття. Хоч цистернами, хоч каністрами, хоч бутлями ми маємо це забезпечити — це наш обов’язок перед українцями».


10:31 Прем’єр-міністр відповідає на запитання депутатських фракцій і груп.


10:17 Головуючий надав слово для виступу прем’єр-міністру Денису Шмигалю.


10:09 Головуючий зазначив, що склалася нестандартна ситуація, оскільки доповідачем з цього питання було визначено віцепрем'єр-міністра України — міністра розвитку громад та територій України Дениса Шмигаля, якого Верховна Рада призначила прем’єр-міністром, «тому це ваша година», — звернувся головуючий до глави Уряду і надав йому слово для виступу.


10:05 Д. Разумков нагадав, що на Погоджувальній раді було прийнято рішення у п’ятницю, 6 березня, під час «години запитань до Уряду» заслухати питання про стан реформи місцевого самоврядування та децентралізації влади в Україні.


10:01 Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відкрив пленарне засідання.


Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» писала, що 5 березня народні депутати розглянули 2722 правки з 4018 порівняльної таблиці. 

Додамо, Верховна Рада висловила недовіру Генпрокурору Руслану Рябошапці.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду