Верховна Рада прийняла банківський закон: що зміниться, коментарі чиновників

14:35, 13 мая 2020
Законопроект №2571-д було прийнято у другому читанні та в цілому з необхідними техніко-юридичними правками.
Верховна Рада прийняла банківський закон: що зміниться, коментарі чиновників
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

13 травня нардепи проголосували за законопроект про банки. Документ підтримали 270 народних обранців.

Зокрема, міністр юстиції Денис Малюська прокоментував прийняття законопроекту.

«Банківський закон». Mission completed.

Ну ок, не зовсім completed, попереду ще Конституційний суд та, скоріш за все, Європейський суд з прав людини. Але перший етап — пройдений.

Нагадаю ключові зміни законопроекту, з приводу яких ламались списи:

- Забороняється повернення банку колишнім акціонерам неплатоспроможного банку (банк, виведеного з рину). Суд позбавляється права винести таке рішення

- Якщо банк держава (НБУ, інші органи) відібрали (націоналізували, вивели з ринку) незаконно – колишні акціонери мають право отримати компенсацію лише у грошовій формі (знову ж таки – повернути акції неможливо)

- Розмір компенсації колишнім акціонерам визначається міжнародною аудиторською компанією

- Розмір компенсації визначається ґрунтуючись на вартості акцій на час націоналізації і у випадку неплатоспроможного банку така компенсація, імовірніше за все, буде нульовою (за виключенням випадків, коли банк виводиться з ринку не у зв’язку з нестачею коштів)

- Рішення НБУ, пов’язані з виведенням банку з ринку, можуть бути оскаржені та скасовані (визнані недійсними) судом, однак суд не може підміняти собою НБУ і зобов’язаний перевіряти лише юридичні аспекти таких рішень (їх законність)

- Удосконалюється механізм передачі активів перехідному та приймаючому банку (раніше у зв’язку з юридичними формальностями такий процес міг би зайняти місяці, після прийняття закону усе буде набагато швидше, протягом кількох днів). Це також означає, що навіть якщо який-небудь суд з різних причин проігнорує вимоги закону та вирішить повернути неплатоспроможний банк колишнім власникам, активи такого банку будуть миттєво передані перехідному/приймаючому банку і такий банк продовжить функціонування як нова юридична особа без шкоди вкладникам та іншим клієнтам», — написав Малюська.

У свою чергу, перший заступник голови Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк у «Фейсбук» наголосив, що прийняття законопроекту є важливим з огляду на «справедливе регулювання банківського сектору та рівні правила гри, але й про національну та економічну безпеку країни».

Також екс-міністр економрозвитку Тимофій Милованов відмітив у «Фейсбук»:  «Це означає, що якщо не буде сюрпризів, програму МВФ буде незабаром затверджено. Це також означає, що партія хаосу і Коломойський програли чергову битву. Вітання всім причетним до прийняття закону і всім українцям».

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» писала, що Президент Зеленський приїхав в Раду і закликав депутатів прийняти банківський закон. 

Раніше ми повідомляли, що Голова Верховної Ради України підписав Розпорядження про скликання позачергового пленарного засідання Верховної Ради України дев’ятого скликання.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва