Адміністративна процедура: назвали цікаві факти про законопроект

15:40, 9 июля 2020
За понад 20 років, протягом яких тривають спроби ухвалити законопроект про адміністративну процедуру, він не залишався сталим, а змінювався, вбираючи найновіші тенденції та реагуючи на виклики сучасності.
Адміністративна процедура: назвали цікаві факти про законопроект
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Адміністративна процедура – це правила дії органів влади при розгляді справ і ухваленні рішень про права та обов'язки фізичних та юридичних осіб. Тобто, це – чіткі інструкції, які збільшують якість державних послуг для громадян і бізнесу та захищають їх від можливого свавілля чиновників. Про це повідомляє прес-служба Міністерства юстиції України.

Заступник Міністра юстиції Олександр Банчук навів кілька цікавих фактів про Проект Закону «Про адміністративну процедуру»:

  1. Історія законопроекту налічує понад 20 років. Першу робочу групу, яка над ним працювала, створили ще у 1999 році. З того часу її склад змінювався, окрім кількох фахівців, серед яких – Віктор Тимощук.
  2. У Парламенті законопроект про адміністративну процедуру реєструють уже вшосте. На жаль, жодного з попередніх разів Верховна Рада України його не розглядала.
  3. За понад 20 років, протягом яких тривають спроби ухвалити законопроект про адміністративну процедуру, він не залишався сталим, а змінювався, вбираючи найновіші тенденції та реагуючи на виклики сучасності.
  4. З 2014 року законопроект про адміністративну процедуру отримує позитивні висновки SIGMA, а це означає, що він відповідає європейським стандартам.
  5. З країн Європи адміністративну процедуру не запроваджено лише в Україні та Росії, у Білорусі вона є, але до неї є питання.
  6. Основна причина, чому цей законопроект досі не ухвалено, – нерозуміння чиновниками, для чого він потрібний.
  7. Завдяки запровадженню адміністративної процедури українське законодавство стане стрункішим, оскільки замість багатьох НПА, які регулюють процедурні дії в різних ситуаціях, буде один закон, який уніфікує поведінку у відносинах між державою, громадянами та бізнесом.
  8. Законопроект про адміністративну процедуру 2020 року містить новації порівняно із попереднім проектом. Зокрема, особливу увагу приділено діджиталізації, запровадженню електронних технологій, додано норми про правонаступництво, адміністративну взаємодопомогу тощо.
  9. Опоненти адміністративної процедури кажуть, що вона зазіхає на компетенції судової влади. Насправді ж законопроект врегульовує досудове оскарження, відповідно, розвантажуючи роботу судів.
  10. У законопроекті багато уваги приділено оскарженню рішень органів влади. Адже що краще це питання врегульоване, то більш захищеними є й чиновники, і громадяни, і бізнес.

З текстом законопроекту можете ознайомитися за посиланням.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» писала, що Комітет Ради підтримав законопроект про адміністративну процедуру.

Крім того, Кабмін схвалить законопроект про адміністративну процедуру.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду