Рада розглядає проект держбюджету на 2021 рік: трансляція

10:00, 18 сентября 2020
Депутати обговорять роботу Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на Донбасі, забезпечення навчального процесу в умовах посилення в Україні коронавірусу та стан нарахування заробітної плати працівникам закладів освіти.
Рада розглядає проект держбюджету на 2021 рік: трансляція
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У п'ятницю, 18 вересня, проходить чергове пленарне засідання четвертої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання, яке розпочнеться «годиною запитань до Уряду», під час якої йтиметься про роботу Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на Донбасі щодо забезпечення навчального процесу в умовах посилення в Україні коронавірусної хвороби та стану нарахування заробітної плати працівникам закладів освіти.

Також на цей день у парламенті заплановано представлення проекту Закону "Про Державний бюджет України на 2021 рік".

Окрім того, згідно з порядком денним, Верховна Рада планує включити до порядку денного і розглянути проект Закону «Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік" (щодо реалізації положень статті 11 Закону України "Про ринок природного газу")», № 3004а і проект Закону «Про внесення змін до розділу ХХ "Перехідні положення" Податкового кодексу України (щодо особливостей адміністрування податків за операціями, що здійснюються відповідно до пунктів 31 та 32 статті 14 Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік")», № 3005а.

Ряд проектів законів планується розглянути у першому читані, серед яких:

- «Про внесення зміни до пункту 1 розділу ХІІ Прикінцеві та перехідні положення Закону України "Про концесію", № 3961;

- «Про внесення змін до Закону України "Про публічні закупівлі" у зв'язку з прийняттям Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень», № 3375;

- «Про тимчасові заходи забезпечення платоспроможності підприємств, які провадили господарську діяльність на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях», № 2374;

- «Про приватну детективну діяльність», № 3010 і 3010-1;

- «Про внесення змін до статті 259 Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян», № 3911.

Також планується розгляд у першому читанні законопроектів, направлених на захист інтересів дітей, а також внутрішньо переміщених осіб.

Окрім того, великий блок законопроектів стосується освітньої галузі.

У другому читанні планується розглянути:

- Проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення порядку передачі в оренду водних об'єктів у комплексі з земельними ділянками, № 0853;

- Проект Закону «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України», № 2051-1;

- Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо імплементації положень деяких міжнародних угод та директив ЄС у сфері охорони тваринного та рослинного світу), № 2351.

На цей день також заплановано розгляд проектів постанов «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань виявлення, систематизації та розслідування фактів зловживань на державних підприємствах, установах та організаціях системи колишнього Міністерства аграрної політики та продовольства України та Національного академії аграрних наук України у 2014-2019 роках» і «Про безпеку педагогічних працівників закладів загальної середньої та професійної (професійно-технічної) освіти під час пандемії коронавірусу SARS-CoV-2». Планується заслухати Звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для проведення розслідування відомостей щодо укладання Угоди між Міністерством фінансів України та Спеціальним комітетом кредиторів з реструктуризації зовнішнього боргу у 2015 році.

Окрім того, у порядку денному ряд ратифікаційних законів.


21-25 вересня народні депутати працюватимуть в комітетах, комісіях і фракціях.

Наступне пленарне засідання Верховної Ради відбудеться у вівторок, 29 вересня.


13:40 Головуючий закрив пленарне засідання.


13:27 Народні депутати виступають із заявами повідомленнями, пропозиціями у «Різному».


13:15 Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк оголошує депутатські запити.


13:10 Народні депутати прийняли проекти Постанов: про звернення до Кабінету Міністрів України щодо вжиття невідкладних заходів для забезпечення безпечного навчального процесу і якісної освіти в умовах карантину запровадженого з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 №4057 (274 голосами «за»); про звернення до Кабінету Міністрів України щодо вживання невідкладних заходів для забезпечення безпечного освітнього процесу в умовах карантину, запровадженого з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 №4082 (277 голосів «за»); про безпеку педагогічних працівників закладів загальної середньої та професійної (професійно-технічної) освіти під час пандемії коронавірусу SARS-CoV-2 №4108 (277 голосів «за»).


13:05 На голосування було поставлено три проекти постанов.


12:57 На цьому представлення законопроекту про Державний бюджет на 2021 рік у Верховній Раді завершилося.


12:50 Після закінчення обговорення головуючий надав слово для заключного виступу Міністру фінансів Сергію Марченку. Він закликав народних депутатів до конструктиву та діалогу.


12:40 Після закінчення перерви продовжується обговорення законопроекту про Державний бюджет на 2021 рік.


12:05 У пленарному засіданні оголошено перерву на 30 хвилин.


11:53 Голова Комітету з питань бюджету Юрій Арістов доповів висновки Комітету до законопроекту №4000.

Він повідомив, що у Комітеті в межах відведеного стислого часу попередньо проаналізовано законопроект (із супровідними матеріалами до нього), насамперед в частині його відповідності вимогам Кодексу.

Голова Комітету також доповів про відповідність законопроекту вимогам Бюджетному кодексу та узгодження з деякими іншими законами. Він зазначив, що законопроект про державний бюджет має бути розроблений з дотриманням вимог Кодексу та має ґрунтуватися на Бюджетній декларації з урахуванням рекомендацій Верховної Ради щодо бюджетної політики.

Представник Комітету звернув увагу на те, що наразі немає урядового документу середньострокового бюджетного планування, що мав би визначати засади бюджетної політики і показники державного бюджету на 2021-2023 роки і бути основою для складання проекту державного бюджету на 2021 рік та прогнозів місцевих бюджетів на 2022 і 2023 роки.

Ю.Арестов акцентував увагу народних депутатів на тому, що свої пропозиції до законопроекту вони мають подати до 1 жовтня.


11:40 Міністр фінансів відповідає на запитання депутатських фракцій і груп.


11:20 Головуючий оголосив до розгляду питання про представлення проекту Закону "Про Державний бюджет України на 2021 рік".

Представляє законопроект Міністр фінансів Сергій Марченко.

Урядовець поінформував про основні макропоказники проекту Державного бюджету. Він назвав проект "бюджетом можливостей для подальшого розвитку" та доповів про п’ять основних пріоритетів документу.

Завершуючи виступ, Сергій Марченко наголосив: «Держбюджет має бути інструментом розвитку і зростання. Саме таким і є проект Державного бюджету на 2021 рік».


11:15 На цьому година запитань до Уряду завершилася.


10:58 На запитання відповідає Прем'єр-міністр Денис Шмигаль.


10:50 Про забезпечення навчального процесу в умовах посилення в Україні коронавірусної хвороби та стану нарахування заробітної плати працівникам закладів освіти поінформував народних депутатів т.в.о. Міністра освіти і науки Сергій Шкарлет.

Т.в.о. Міністра освіти і науки відповів на запитання депутатських фракцій і груп.


10:41 Віце-прем’єр-міністр відповів на запитання депутатських фракцій і груп стосовно: впливу постанови про вибори на переговорний процес в ТКГ; відвідання членами ТКГ Донбасу; перехідного правосуддя; обміну заручниками; механізму повернення окупованих територій; дотримання режиму тиші; узгодження точок розведення військ; розробки програми реінтеграції окупованих територій; обмеження права на участь у виборах жителів окупованих територій.


10:26 Головуючий запросив на трибуну для виступу Віце-прем'єр-міністра - Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексія Резнікова. Він пояснив, що виступатиме як учасник Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на Донбасі, а відповідатиме на запитання як член Уряду.

Олексій Резніков інформує про роботу Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на Донбасі. Він зазначив, що переговори у Тристоронній контактній групі проходять важко.


10:17 За пропозицією депутатських фракцій і груп члени Кабінету Міністрів будуть відповідати на запитання про роботу Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на Донбасі, щодо забезпечення навчального процесу в умовах посилення в Україні коронавірусної хвороби та стану нарахування заробітної плати працівникам закладів освіти.


10:10 Головуючий повідомив, що у засіданні Верховної Ради беруть участь Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль та члени Кабінету Міністрів.

Головуючий нагадав, що у п’ятницю з 10-ї до 11-ї години проводиться година запитань до Уряду.


10:05 Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відкрив ранкове засідання.


Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Комітет рекомендував Раді прийняти законопроект щодо удосконалення проходження держслужби.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси