Рада розглядає Держбюджет-2021 та засади антикорупційної політики: трансляція

14:50, 5 ноября 2020
У четвер, 5 листопада, проходить засідання Верховної Ради.
Рада розглядає Держбюджет-2021 та засади антикорупційної політики: трансляція
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У четвер, 5 листопада, проходить чергове пленарне засідання четвертої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання на якому планується розглянути у першому читанні проєкт Закону «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України», № 4100 і проєкт Закону «Про Державний бюджет України на 2021 рік», № 4000.

Також у цей день Верховна Рада планує розглянути у першому читанні проєкт Закону «Про засади державної антикорупційної політики на 2020-2024 роки», № 4135.

Окрім того, запланований розгляд у першому читанні:

- проєкту Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення ефективної реалізації парламентського контролю», № 4131;

- проєкт Закону «Про внесення змін до статті 47-1 Закону України "Про зайнятість населення" щодо надання допомоги по частковому безробіттю на період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України для запобігання поширенню особливо небезпечних інфекційних хвороб», № 3010а і 3010а-1;

- проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо соціальної захищеності осіб з інвалідністю», №3780 і 3780-1;

- проект Закону «Про внесення змін до Закону України "Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв'язку з порушенням строків їх виплати", № 3817;

- проєкт Закону «Про внесення змін до закону України "Про освіту" щодо забезпечення якості навчальної літератури», № 3900.

До розгляду заплановані кілька законопроєктів, які стосуються захисту дітей.

Серед проєктів законів, які планується розглянути у другому читанні, зокрема:

- «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг», № 2458;

- «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо соціального захисту населення в період карантину, пов’язаного з запобіганням виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)», №3486;

- «Про внесення змін до Закону України "Про державну підтримку сільського господарства України" та інших законів Україні щодо функціонування Державного аграрного реєстру та удосконалення державної підтримки виробників сільськогосподарської продукції», №3295.

Також у другому читанні планується розглянути проєкт закону щодо підстав відсутності народних депутатів України на пленарних засіданнях Верховної Ради України та засіданнях комітетів Верховної Ради України.

Окрім того, Верховна Рада планує розглянути ряд ратифікаційних законів та проєктів постанов.


15:20 Головуючий після закінчення розгляду питань ратифікації закрив пленарне засідання.


15:17 В цілому прийняті проекти Законів: про вихід із Договору про проведення узгодженої антимонопольної політики №0053, про приєднання України до Міжамериканської конвенції про взаємну допомогу в кримінальних справах та Факультативного протоколу до Міжамериканської конвенції про взаємну допомогу в кримінальних справах №0058, про ратифікацію Протоколу про внесення змін до Статуту Організації за демократію та економічний розвиток - ГУАМ №0062, про приєднання України до Конвенції про заснування Міжнародної організації законодавчої метрології №0067.


15:15 Народні депутати розглянули питання ратифікації.

За результатами голосування прийняті в цілому проект Законів про ратифікацію: Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Чорногорії про міжнародні автомобільні перевезення пасажирів і вантажів №0059, Протоколу між Кабінетом Міністрів України та Урядом Держави Катар про внесення змін і доповнень до Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Держави Катар про повітряне сполучення №0061, Угоди між Кабінетом Міністрів України і Урядом Азербайджанської Республіки про здійснення оплачуваних видів трудової діяльності членами сімей співробітників дипломатичних представництв та консульських установ №0066, Угоди про співпрацю між Кабінетом Міністрів України та Урядом Суверенного Військового Ордену Госпітальєрів Святого Іоанна Єрусалимського, Родосу і Мальти №0068.


15:13 Верховна Рада 281 голосом «за» прийняла за основу і в цілому проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо організації діяльності закладів професійної (професійно-технічної освіти) із специфічними умовами навчання №4139.


15:10 Народні депутати 281 голосом «за» підтримали за основу та в цілому проект Закону про внесення зміни до статті 17 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" щодо відстрочки від призову на строкову військову службу деяких категорій громадян №3689.


15:08 Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв'язку з порушенням строків їх виплати" №3817 доповів заступник Міністра соціальної політики Віталій Музиченко.

Голова Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова доповіла рішення Комітету, який рекомендував Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

За результатами голосування законопроект 247 голосами «за» прийнято за основу.


15:06 Народні депутати 293 голосами прийняли за основу проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо соціальної захищеності осіб з інвалідністю №3780.


15:05 За основу 292 голосами «за» прийнято проект Закону про внесення змін до статті 47-1 Закону України "Про зайнятість населення" щодо надання допомоги по частковому безробіттю на період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України для запобігання поширенню особливо небезпечних інфекційних хвороб №3010а.


15:02 Верховна Рада 281 голосом «за» прийняла у другому читанні і в цілому проект Закону про внесення змін до Закону України "Про державну підтримку сільського господарства України" та інших законів Україні щодо функціонування Державного аграрного реєстру та удосконалення державної підтримки виробників сільськогосподарської продукції №3295


14:48 Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації Конвенції Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства (Ланцаротської Конвенції) №3055 доповів Голова Комітету з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський.

Він також доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

Народні депутати розглянули проект Закону про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та деяких законів України щодо діяльності Верховного Суду та органів суддівського врядування №3711 та альтернативні законопроекти №3711-1 і №3711-2.

За результатами голосування законопроект №3711 239 голосами направлено на доопрацювання.


14:15 Проект Закону про внесення змін до статті 18-7 Закону України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" щодо підвищення розмірів допомоги для дітей із тяжкими хворобами №2024 доповів народний депутат Михайло Цимбалюк.

Член Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Андрій Боблях доповів рішення Комітету, який рекомендував Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

Народні депутати 287 голосами «за» підтримали законопроект у першому читанні за основу.


13:49 Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо упорядкування окремих питань захисту викривачів №3450 доповіла заступник Голови Комітету з питань антикорупційної політики Галина Янченко.

Вона зазначила, що проект Закону розроблено з метою організації Єдиного порталу повідомлень викривачів та закріплення гарантії правового захисту викривачів виключно через адвокатів системи безоплатної правової допомоги. Цим проектом вносяться зміни до Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та Закону України «Про запобігання корупції».

Галина Янченко також повідомила, що Комітет рекомендує Верховній Раді України прийняти його за основу та звернулася до народних депутатів з проханням підтримати законопроект.

За результатами голосування законопроект 254 голосами прийнято за основу.


13:35 Після закінчення виступів головуючий поставив на голосування проект Постанови «Про висновки та пропозиції до проекту Закону України про Державний бюджет України на 2021 рік» №4000-П.

Постанову прийнято 275 голосами «за» за основу та в цілому.


13:19 Голова Рахункової палати Валерій Пацкан у виступі зазначив, що Рахункова палата проаналізувала проект Закону про Державний бюджет на 2021 рік і затвердила відповідні висновки та пропозиції, які надані Верховній Раді.

Валерій Пацкан зупинився на деяких з них. Він також повідомив, що Рахункова палата знайшла додаткові резерви за чотирма напрямками доходів на 20,6 млрд грн. За його словами, три з чотирьох пропозицій Рахункової палати враховані Комітетом з питань бюджету у висновках до законопроекту.

Валерій Пацкан, завершуючи виступ, наголосив, що Рахункова палата готова продовжити співпрацю з підготовки якісного кошторису на 2021 рік.

В обговоренні законопроекту беруть участь представники депутатських фракцій і груп.


12:55 Міністр фінансів Сергій Марченко у виступі нагадав, що Уряд подав проект державного бюджету на 2021 рік 14 вересня поточного року. Він зазначив, що «проект є цілком збалансованим та реальним до виконання. Це бюджет можливостей для подальшого розвитку».

Міністр фінансів звернувся до народних депутатів з проханням підтримати внесений Урядом законопроект.

Сергій Марченко відповідає на запитання народних депутатів.


12:40 Після закінчення перерви до розгляду оголошено проект Закону про Державний бюджет України на 2021 рік №4000.

Головуючий поінформував про процедуру розгляду законопроекту і надав слово для виступу заступнику голови комітету з питань бюджету Олександру Трухіну.

Він повідомив, що Комітет з питань бюджету рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект №4000 за основу та в цілому.

Заступник голови Комітету відповідає на запитання народних депутатів.


12:03 Головуючий оголосив перерву та відкрив позачергове засідання.


11:59 Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення безкоштовним харчуванням дітей, один із батьків яких загинув (пропав безвісти), помер під час захисту незалежності та суверенітету України №4130 доповіла Голова Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова.

За результатами голосування законопроект 321 голосом прийнято за основу.


11:55 Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук оголосив до розгляду проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення ефективної реалізації парламентського контролю №4131.

Законопроект доповів народний депутат Дмитро Разумков.

Голова Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України Сергій Кальченко доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу з урахуванням зауважень і пропозицій Комітету.

323 голосами «за» законопроект прийнято за основу у першому читанні.


11:47 Народні депутати підтримали пропозицію головуючого про скорочення строків підготовки законопроекту до другого читання.


11:43 320 голосами «за» законопроект за результатами голосування прийнято за основу.


11:39 Голова Комітету з питань антикорупційної політики Анастасія Радіна повідомила, що Комітет розглянув законопроект №4135 і рекомендує Верховній Раді ухвалити цей законопроект за основу.

Народні депутати взяли участь в обговоренні проекту.


11:29 Головуючий оголосив до розгляду проекту Закону про засади державної антикорупційної політики на 2020-2024 роки №4135.

Законопроект доповідає Голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков.


11:27 292 голосами народні депутати підтримали пропозицію головуючого про скорочення строків підготовки до першого читання проекту Закону про відновлення дії окремих положень Закону України "Про запобігання корупції" та Кримінального кодексу України №4304 і альтернативного до нього законопроекту №4304-1.


11:24 Народні депутати 275 голосами підтримали скорочення строків подачі пропозицій і поправок та підготовки до другого читання проекту Закону про внесення змін до розділу XX "Перехідні положення" Податкового кодексу України (щодо особливостей адміністрування податків в цілях фінансування видатків, визначених пунктами 31-34 статті 14 Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік") №4120.


11:22  Верховна Рада 318 голосами прийняла в цілому проекту Постанови про деякі особливості проведення парламентських слухань у період дії карантину в Україні №4302.


11:20 Головуючий поставив на голосування законопроект №4100 для направлення його на доопрацювання.

262 голосами народні депутати підтримали пропозицію.


11:16 Голова Верховної Ради після короткої наради з представниками депутатських фракцій дав доручення Комітету з питань бюджету невідкладно зібратися на засідання для розгляду законопроекту №4100 і розглянути його на позачерговому засіданні о 12-й годині.


11:13 Головуючий поставив законопроект про внесення змін до Бюджетного кодексу України №4100 на голосування для прийняття за основу без обговорення.

Законопроект набрав 225 голосів.


11:09 Головуючий повідомив, що під час наради з керівниками депутатських фракцій і груп досягнуто домовленості про те, щоб розпочати розгляд питань порядку денного з двох законопроектів - про внесення змін до Бюджетного кодексу України №4100 і про Державний бюджет України на 2021 рік №4000.


11:00 Після закінчення перерви головуючий надав слово для виступу народному депутату Роману Лозинському, який привернув увагу до фактів фальсифікації місцевих виборів 25 жовтня у місті Обухові та інших містах.

Він наголосив та тому, що його політична сила буде домагатися перерахунку голосів та встановлення реальних результатів виборів.


10:22 Після виступу головуючий згідно із заявою двох фракцій оголосив перерву у пленарному засіданні на 30 хвилин.


10:15 Головуючий надав слово для виступу із заявою від двох фракцій народному депутату Тарасу Батенку.

Він нагадав, що за ініціативи Голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова впродовж останніх кількох днів у сесійному залі тривали активні перемовини, в результаті яких стало досяжним компромісу щодо відтермінування для нашого мікробізнесу введення запровадження РРО для малого і середнього підприємництва, звільнення підприємців під час пандемії від податкового звітування. Однак, за його словами, це не допомогло. «Спочатку компромісний текст законопроекту було погоджено та в результаті провалено монобільшістю в парламенті. Вже сьогодні-завтра малий і середній бізнес країни, який вчора очікував від нас рішення щодо підтримки, може більше не повірити жодному нашому слову, жодним обіцянкам», - додав він.

Тарас Батенко наголосив: «Ми розуміємо сьогодні настрій ФОПів, які глибоко розчаровані вчорашнім рішенням парламенту, які знову можуть повернутися під стіни парламенту і фактично хочуть оголосити податковий майдан. Нам не треба ніяких майданів, які тільки поглиблюють економічну кризу в державі. Тому треба терміново відновити формат зустрічей представників мікробізнесу з керівництвом парламенту і всіх фракцій і груп і повернутися сьогодні-завтра до розгляду цього питання в сесійній залі».

«Крім цього, нам треба не допустити скасування мораторію на перевірки та податкові зміни для малого та середнього підприємництва…Ми або підтримаємо сьогодні малий і середній бізнес або станемо мовчазними свідками зникнення великої частини середнього класу у нашій країні», - заявив представник фракцій.


10:08 Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відкрив пленарне засідання.


Пленарні засідання Ради відбуваються в режимі обговорення і голосування згідно із порядком денним. План роботи на тиждень затверджується щопонеділка під час засідань погоджувальної ради.

Коли депутати не розглядають законопроэкти в сесійній залі, вони готують законодавчі акти в комітетах. Також передбачено час для роботи з виборцями.

Як раніше повідомляла «Судово-юридична газета», 3 листопада на сайті Верховної Ради з’явився текст проєкту Державного бюджету на 2021 рік з правками після їх розгляду комітетом.

Зокрема, видатки на суди пропонують збільшити на 5,65 млрд грн

Додамо, Рада схвалила за основу законопроэкт про погашення боргів «Укрнафти».

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва