Розмір винагороди відстороненим суддям планують зменшити: з’явився текст законопроекту

13:25, 18 декабря 2020
Законопроект також повинен вирішити проблему кадрового дефіциту суддів в окремих судах.
Розмір винагороди відстороненим суддям планують зменшити: з’явився текст законопроекту
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Верховній Раді зареєстрували законопроект № 4505 «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких інших Законів України щодо відсторонення від здійснення правосуддя суддів».

Ініціаторами законопроекту є: Роман Бабій, Сергій Вельможний, Микола Стефанчук та Максим Дирдін.

У пояснювальній записці сказано, що основною метою прийняття законопроекту є часткове вирішення питання щодо і так не малого кадрового дефіциту суддів в окремих судах та дестабілізації у здійсненні судочинства, шляхом надання права Вищій раді правосуддя повноважень завершити процедуру кваліфікаційного оцінювання суддів, в яких закінчився 5-річний строк повноважень.

За словами авторів документу, законопроект має на меті усунення прогалин у законодавстві та правової невизначеності у статусі суддів, щодо яких Вищою радою правосуддя прийнято рішення про відмову у задоволенні рекомендації Вищої кваліфікаційної комісії суддів України про звільнення з посади судді на підставі підпункту 4 пункту 16-1 розділу XV "Перехідні положення".

Також законопроект спрямований на «оптимізацію та забезпечення економічної обґрунтованості бюджетних видатків на судову систему».

«Водночас, з метою оптимізації бюджетних видатків та забезпечення проходження (повторного) кваліфікаційного оцінювання даним законопроектом запропоновано зменшити розмір суддівської винагороди, який підлягає виплаті судді у разі його відсторонення, оскільки фактично останній не виконує свої функції – не здійснює правосуддя, а одержання ним суддівської винагороди у тому ж розмірі, що суддя, який відправляє правосуддя, є невиправданим.

У даному випадку відсутні підстави вести мову про порушення суддівської незалежності, які полягають у тому, що оплата праці суддів повинна відповідати їхній професії та виконуваним обов’язкам, рівень винагороди суддям за виконання ними своїх професійних обов’язків має бути таким, щоб захистити їх від тиску, що може спричинити вплив на їхні рішення, адже відсторонений суддя не здійснює правосуддя (тобто, не виконує обов’язків та не ухвалює рішення). З урахуванням на наведене, відсутні підстави вести мову про дискримінацію, адже порівнюються судді, які здійснюють правосуддя та такі, які не здійснюють правосуддя», — йдеться у пояснювальній записці.

Загальна характеристика та основні положення законопроекту

Законопроектом пропонується:

1) надати право Вищій раді правосуддя вносити Президенту України подання про призначення на посаду судді суддів, в яких закінчився 5-річний строк повноважень, до суду в якому вони здійснювали правосуддя, без відповідної рекомендації ВККСУ. При цьому, передбачити, що такі судді зобов'язані пройти кваліфікаційне оцінювання першочергово (протягом трьох місяців з дати формування ВККСУ), а у разі ухилення судді від проходження оцінювання – наділити ВККСУ правом звернутись із поданням до ВРП про відсторонення такого судді від здійснення правосуддя.

2) надати право Вищій раді правосуддя без рекомендації Вищої кваліфікаційної комісії суддів України вирішувати питання переведення судді апеляційного суду із ліквідованого суду до проходження кваліфікаційного оцінювання;

3) передбачити автоматичне (в силу закону та без ухвалення Вищою радою правосуддя окремого рішення) тимчасове відсторонення суддів, щодо яких наявне рішення про невідповідність судді займаній посаді до дня ухвалення Вищою кваліфікаційною комісією суддів України рішення про відповідність судді займаній посаді або до дня звільнення судді з посади. Наведене узгоджуються із існуючим порядком речей для автоматичного відсторонення за рішення Дисциплінарної палати ВРП, коли суддя маж право оскаржити рішення до ВРП та суду, проте до розгляду питання ВРП є тимчасово відсторонений від правосуддя.

4) передбачити, що рішення ВРП про відмову у задоволенні рекомендації Вищої кваліфікаційної комісії суддів України про звільнення з посади судді на підставі підпункту 4 пункту 16-1 розділу XV "Перехідні положення" Конституції України є підставою для проведення повторного оцінювання відповідності судді займаній посаді.

5) встановити, що базовий розмір посадового окладу судді, який тимчасово відсторонений від здійснення правосуддя, становить 5 прожиткових мінімумів  для працездатних осіб, розмір якого встановлено на 1 січня календарного року;

6) визначити правовий статус суддів апеляційних судів, які відсторонені від здійснення правосуддя Вищою кваліфікаційною комісією суддів України та після цього успішно пройшли кваліфікаційне оцінювання та визнані відповідною колегією такими, що відповідають займаній посаді.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, чому ВРП потрібні реальні важелі впливу на зміну законодавства

Крім того, у ВРП назвали кадровий голод у судах загальнодержавною проблемою.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси