Купання у крижаній воді на Водохреща: чи безпечно це робити

12:22, 18 января 2021
За словами Віктора Ляшка, існують хвороби, при яких купатись у крижаній воді категорично заборонено.
Купання у крижаній воді на Водохреща: чи безпечно це робити
Джерело фото: dubno.rayon.in.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко повідомив, чи зробить купання в ополонці людей здоровішими.

«Більшість людей очікують, що купання у крижаній воді на Водохреща зробить їх здоровішими. Як лікар, можу сказати лише за медичну сторону питання.

Чи можна? Якщо ви все-таки вирішили пірнати в ополонку, то, насамперед робіть це лише у тому разі, якщо ви повністю здорові! Існують хвороби, при яких купатись у крижаній воді категорично заборонено.

Зазначу, що одноразове купання у крижаній воді не може загартувати і зміцнити організм. Холодна вода може бути корисною лише, якщо загартовуватися систематично, щоденно контактуючи з холодною водою.

Щоб не нашкодити своєму організму на Водохреща, не забувайте про фізичну дистанцію та уникайте скупчення біля ополонок, коронавірус «вихідний» на свято не брав, а також:

- Купайтеся лише в спеціально обладнаних місцях із перевіреним дном.

- Енергійна розминка — обов’язкова умова перед зануренням у воду.

- Занурюйтесь у воду поступово. Якщо ви одразу пірнете з головою — це може призвести до різкого охолодження організму!

- Залишайтеся у воді не довше 3–5 секунд. Людям, які практикують загартування водою роками, не варто перебувати в ополонці довше 1,5–2 хвилин.

І ще одне, пам'ятайте куріння та алкоголь не зігрівають! Вживання алкоголю створює ілюзію тепла і водночас призводить до величезної його втрати.

Пам’ятайте, традиції традиціями, але головне, не нашкодити своєму здоров’ю. Загартовуйте організм кожного дня, а не раз на рік! Будьте здорові!», — написав Віктор Ляшко на своїй сторінці в Facebook.

Поради Центру громадського здоров’я України:

- Знайдіть спеціально обладнані для купання місця із перевіреним дном.

- Обов’язково зробіть руханку перед тим, як зайти у воду.
- Зніміть металеві прикраси. Метал охолоджується дуже швидко, і його контакт зі шкірою може призвести до обмороження окремих ділянок чи холодових травм. Наприклад, кільця сповільнюють рух крові в пальцях, а отже вони швидше замерзнуть.
- Не пірнайте одразу ж із головою — це може призвести до різкого охолодження організму. Натомість робіть це поступово: намочіть обличчя, груди, живіт та спину, а вже потім занурюйтесь по шию.
- Перебувайте у воді не довше 3–5 секунд.
- Після купання добре розітріться рушником, якомога швидше змініть мокрий одяг на сухий, аби зменшити холодове навантаження. Добре продумайте, що вдягнути, аби могти зробити це швидко й пальці рук не оніміли — теплий одяг має бути з мінімальною кількістю ґудзиків та застібок, а взуття — без шнурівок.
- Не залишайте відкритими кінцівки та голову: через долоні та оголену голову ви втрачаєте чимало тепла й можете захворіти.
- Щоби не замерзнути — рухайтесь. Можна підстрибувати на місці, ходити, зробити пару простих вправ чи просто обніматися, коли є з ким. Рухи допоможуть прискорити кровообіг, а отже ви не замерзнете.
- Візьміть із собою термос із чаєм.
- Не забувайте, алкоголь створює лише ілюзію тепла і натомість призводить до величезної його втрати. Куріння ж зменшує швидкість кровообігу в кінцівках, а отже робить їх більш уразливими до холоду.
Долучайтеся до хрещенських купань лише, якщо повністю здорові. Не варто купатися вагітним жінкам, а також дітям до 6 років. За старшими дітьми слід пильно стежити дорослим. 

 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва