Закон про бюро економічної безпеки та зміни до КПК щодо функцій прокуратури: парламент проводить засідання, трансляція

15:38, 28 января 2021
На порядку денному — низка важливих законопроектів.
Закон про бюро економічної безпеки та зміни до КПК щодо функцій прокуратури: парламент проводить засідання, трансляція
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У четвер, 28 січня, згідно з порядком денним, відбудеться чергове пленарне засідання четвертої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання, на якому планується заслухати інформацію НКРЕКП про реалізацію законів України в частині реформ на ринку електричної енергії та природного газу, здійснення в межах повноважень тарифної політики та необхідні заходи щодо захисту інтересів споживачів.

Як інформує пресслужба Верховної Ради, народні обранці планують розглянути у першому читанні проекти законів, серед яких:

- «Про внесення змін до Закону України "Про лікарські засоби" щодо державної реєстрації лікарських засобів під зобов’язання», № 4613;

- «Про конституційну процедуру», № 4533 і 4533-1;

- «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України у частині забезпечення реалізації функцій прокуратури», № 3009а3009а-13009а-2;

- «Про внесення змін до статті 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо збільшення адміністративної відповідальності за вчинення домашнього насильства», № 3908 і 3908-1;

- «Про внесення змін до Повітряного кодексу України щодо удосконалення законодавчого врегулювання у сфері безпілотних повітряних суден цивільної авіації», №3716;

- «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підтримки розвитку вітчизняних галузей надрокористування», № 4187 і 4187-1.

Згідно з порядком денним, планується для включення до порядку денного та прийняття рішення проект Закону «Про парламентську службу», № 4530 і 4530-1.

Повторно у першому читанні пропонується розглянути доопрацьовані законопроекти «Про внесення змін до Закону України "Про Службу безпеки України" щодо удосконалення організаційно-правових засад діяльності Служби безпеки України», № 3196-д і «Про внесення змін до Закону України "Про аграрні розписки" та деяких інших законодавчих актів України щодо функціонування та обігу аграрних розписок» №2805-д.

Також планується розглянути проекти постанов «Про Національний план вакцинації населення України проти COVID-19», «Про заходи, спрямовані на соціальний захист населення, у зв'язку з підвищенням цін (тарифів) на житлово-комунальні послуги», «Про заходи щодо запровадження Електронного реєстру листків непрацездатності» і «Про премії Верховної Ради України для найкращих учасників зовнішнього незалежного оцінювання результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти».

Серед законопроектів запланованих до розгляду у другому читанні:

- «Про Бюро економічної безпеки України», № 3087-д;

- «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо єдиної правової долі земельної ділянки та розміщеного на ній об'єкта нерухомості), №0850;

- «Про внесення змін до статті 18-7 Закону України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" щодо підвищення розмірів допомоги для дітей із тяжкими хворобами», №2024;

- «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за вчинення кримінальних правопорушень проти журналістів, №3633;

- «Про ветеринарну медицину та благополуччя тварин», № 3318.

У цей день планується розглянути проект Постанови «Про вшанування пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни», № 4479.

Згідно з порядком денним, до розгляду у першому читанні заплановані ряд законопроектів, які стосуються екологічної тематики, зокрема: про державний екологічний контроль, щодо посилення відповідальності за порушення порядку видалення зелених насаджень, щодо посилення відповідальності за порушення законодавства у сфері захисту природних екосистем від пожеж.


 

15:10 Головуючий закрив пленарне засідання.


 

15:08 За результатами голосування законопроект «Про внесення змін до Закону України "Про Службу безпеки України" щодо удосконалення організаційно-правових засад діяльності Служби безпеки України» №3196-д 285 голосами прийнято за основу.


 

14:57 Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки рекомендує Верховній Раді прийняти доопрацьований законопроект №3196-д за основу.


 

14:54 Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про Службу безпеки України» щодо удосконалення організаційно-правових засад діяльності Служби безпеки України №3196-д доповіла Заступник голови Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Мар’яна Безугла.


 

14:53 Верховна Рада 201 голосами прийняла законопроект №3087-д у другому читанні і в цілому.


 

14:51 За результатами голосування підтримані були правки, поставлені на підтвердження, за №№ 177, 180, 197, 201, 1451, 1469, 1470, 1477, 1484, 1487, 1488, 1490, 1491, 1493.


13:55 Народні депутати розглядають правки до проекту Закону про Бюро економічної безпеки України №3087-д.


13:48 Парламент не зміг призначити Юрія Вітренка на посаду Першого віцепрем'єр-міністра-Міністра енергетики

"За" проголосувало 204 народних депутатів.


13:25 Головуючий повідомив, що до Верховної Ради Прем’єр-міністром Денисом Шмигалем внесено подання про призначення на посаду Першого віцепрем’єр-міністра - Міністра енергетики Юрія Вітренка.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль доповів подання.

Кандидат на посаду Першого віцепрем’єр-міністра - Міністра енергетики Юрій Вітренко у виступі зазначив, що він не повторюватиме свою програму, яку він доповідав минулого разу, а поінформував про те, що він зробив на посаді в. о Міністра енергетики.


13:17 За результатами голосування 301 голосом за основу прийнято законопроект №4530.


13:14 До порядку денного було включено законопроекти про парламентську службу

Проект Закону №4530 доповів голова підкомітету Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олександр Корнієнко.

Альтернативний законопроект №4530-1 доповів народний депутат Микола Княжицький.


13:00 Під час обговорення народні депутати у виступах звертали увагу на те, що законопроект про конституційну процедуру направлено для отримання висновку Венеційської комісії. Пропонувалося у цьому зв’язку дочекатися цього висновку, а потім прийняти законопроект з його урахуванням.

За результатами голосування законопроект про конституційну процедуру №4533 не набрав голосів для прийняття за основу («за» - 197 голосів) і 226 голосами був направлений на доопрацювання.


 12:44 Альтернативний законопроект №4533-1 доповів народний депутат Ростислав Павленко.


  12:42 Ольга Совгиря доповіла рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект №4533 за основу, а альтернативний законопроект №4533-1 - відхилити.


 12:40 Законопроектом пропонується врегулювати процедурну і процесуальну діяльність Конституційного Суду України в межах та обсягу, передбачених статтею 153 Конституції України та привести вказану діяльність у відповідність до рекомендацій, запропонованих Венеційською комісією у своєму Терміновому висновку CDL-AD(2020)039-e .

Законопроектом пропонується шляхом прийняття окремого законодавчого акту привести у відповідність із вказаною конституційною вимогою порядок здійснення Конституційним Судом України своїх повноважень під час розгляду справ конституційної юрисдикції, підстави і порядок звернення до нього, процедуру розгляду ним справ, постановлення і виконання його рішень, надання висновків.


 12:38 Проект Закону №4533 доповідає заступник Голови Комітету з питань правової політики Ольга Совгиря. Вона повідомила, що законопроект напрацьований робочою групою, до якої входили представники всіх депутатських фракцій і груп.


  12:36 Після закінчення перерви народні депутати розпочали розгляд у першому читанні законопроектів про конституційну процедуру.


 11:56 У пленарному засіданні оголошено перерву.


 11:55 За результатами голосування проект Постанови №4650 прийнято в цілому 337 голосами з урахуванням пропозицій Комітету.


 11:50 Представники депутатських фракцій, які взяли участь в обговоренні, підтримали проект Постанови. При цьому вони висловили деякі зауваження.


 11:36 Андрій Герус доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти цей проект Постанови.


 11:35 Проектом постанови також рекомендується Антимонопольному комітету України вжити заходів щодо антиконкурентних узгоджених дій та зловживання монопольним становищем на ринку житлово-комунальних послуг, а Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг розглянути законодавчі ініціативи з вищезазначених питань та узагальнені пропозиції внести на розгляд Верховної Ради України.


 11:34 Проект Постанови про заходи, спрямовані на соціальний захист населення, у зв'язку з підвищенням цін (тарифів) на житлово-комунальні послуги №4650 доповів Голова Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус


 11:32 За результатами голосування законопроект №4414 276 голосами законопроект прийнято за основу і 263 голосами «за» - в цілому..


 11:29 Народні депутати під час обговорення зазначали, що проблема єдиного порядку обчислення скликань представницьких органів місцевого самоврядування (рад) є і цей законопроект потрібно приймати, але з доопрацюванням.


 11:24 Андрій Клочко доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект №4414 за основу та в цілому. У разі прийняття даного законопроекту в першому читанні та в цілому пропонується Верховній Раді України доручити Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування при підготовці відповідного тексту на підпис Голові Верховної Ради України здійснити спільно з Головним юридичним управлінням Апарату Верховної Ради України його техніко-юридичне доопрацювання.


 11:23 Законопроектом пропонується встановити вимоги щодо поновлення єдиного порядку обчислення скликань усіх представницьких органів місцевого самоврядування (рад) в Україні. Відповідні зміни передбачається внести до статей 1, 2 і 4 «Прикінцеві положення» Закону України «Про порядок обчислення скликань представницьких органів місцевого самоврядування (рад)».


 11:21 Він зазначив, що законопроект спрямований на поновлення єдиного порядку обчислення скликань представницьких органів місцевого самоврядування (рад).


 11:20 Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про порядок обчислення скликань представницьких органів місцевого самоврядування (рад)» щодо поновлення єдиного порядку обчислення скликань №4414 доповідає Голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрій Клочко.


 11:18 318 голосами «за» народні депутати підтримали прийняття законопроекту за основу.


 11:16 Законопроект було поставлено на голосування.


 11:15 Головуючий повідомив, що є кілька дискусійних питань, які потребують врегулювання. Керівники фракцій і груп погодилися прийняти законопроект №4613 за основу, доопрацювати його і на прийняти в цілому.


 11:13 Після закінчення виступів у сесійному залі відбулася коротка нарада за участю керівників депутатських фракцій і груп.


11:05 Народні депутати під час обговорення підтримали законопроект, але не всі депутатські фракцій готові проголосувати за нього в цілому. Промовці висловлювалися за доопрацювання проекту.


 11:00 Доповідач повідомив, що Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу і в цілому з урахуванням пропозицій Комітету для забезпечення повноти правового регулювання.


 10:58 Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про лікарські засоби» щодо державної реєстрації лікарських засобів під зобов’язання №4613 доповів Голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький. Він зазначив, що проект спрямований на забезпечення прискореної державної реєстрації лікарських засобів з метою екстреного медичного застосування окремих лікарських засобів, зокрема вакцин для запобігання COVID-19, враховуючи поточну надскладну ситуацію в Україні з пандемією COVID-19.


 10:57 Народні депутати приступили до розгляду питань порядку денного.


 10:54 Із заявою від двох фракцій виступив народний депутат Нестор Шуфрич. У заяві йшлося про «завищену ціну, яку сплачують українці за газ». Фракції вимагали навести порядок у ціноутворенні, повернути населенню пільгові тарифи на електроенергію.


 10:51 Із заявою від двох фракцій виступила народний депутат Юлія Тимошенко. Вона прокоментувала інформацію, що прозвучала у виступі Голови НКРЕКП Валерія Тарасюка.


 10:48 Із заявою від двох фракцій виступив народний депутат Павло Сушко. У заяві йшлося про вимогу не допустити «незаконну передачу землі, що належить державному підприємству «Кінохроніка» для незаконної забудови».


 10:46 Голова Національної комісії відповів на запитання депутатських фракцій і груп, які стосувались: співвідношення ціни закупки і продажу газу; продажу газу власного видобутку для побутових споживачів; тарифів на централізоване опалення і холодну воду; складної процедури і високих цін приєднання до мереж; тарифів після завершення опалювального періоду; обмеження імпорту електроенергії з Росії та Білорусі; завищених тарифів на розподіл газу на Луганщині; дефіциту резервів палива; закупок компаніями Коломойського газу за ціною, нижчою ринкової; оплати постачання газу, якщо він не споживається; зниження і повернення пільгових тарифів.

Головуючий повідомив про подання Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля про призначення на посаду Міністра енергетики Юрія Вітренка.


 10:40 Голова НКРЕКП на прикладах поінформував про збалансування у сфері енергетики, зокрема на ринку електричної енергії.


 10:32 Він зазначив, що «НКРЕКП критикують за дві речі: енергетичні компанії, що забезпечують нас всіх енергією, критикують нас за те, що ті тарифи, які ми встановлюємо, є занизькими. Споживачі критикують нас за те, що ці тарифи є зависокими. Мабуть, і ті, і ті праві. Саме тому місія Регулятора полягає у тому, щоб задовольнити інтереси всіх. Коли трохи незадоволені всі, то це показник того, що Регулятор працює нормально», - зазначив Валерій Тарасюк.


 10:26 Голова Національної комісії відповідає на запитання депутатських фракцій і груп.


 10:16 Головуючий надав слово для виступу Голові Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) Валерію Тарасюку.


 10:15 Дмитро Разумков наголосив на необхідності розгляду цієї інформації.


 10:14 Дмитро Разумков повідомив, що до Верховної Ради звернувся з листом Голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) Валерій Тарасюк щодо можливості розглянути на пленарному засіданні інформацію Регулятора про реалізацію законів України в частині реформ на ринку електричної енергії та природного газу та необхідні заходи щодо захисту інтересів споживачів.


 

10:13 Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відкрив пленарне засідання.

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду